Fornyelse eller utskifting av avløpsrør?
Relining er en metode for rehabilitering av rør fra innsiden. Illustrasjon: SINTEF Byggforsk
Fornyelse eller utskifting av avløpsrør?
Utbedring av skadde rør (re-lining) kan være et alternativ til utskifting. Men mange tar dårlige beslutninger fordi de har for lite kunnskap om metoden og om behovet for helhetlig planlegging.
I løpet av de siste 15 årene har utbedring av rør uten utskifting blitt et ofte benyttet alternativ til å bytte avløpsrør av støpejern eller plast. Ved å utbedre rørene fra innsiden unngår man tidkrevende rivningsarbeid, og perioden bygningen er uten vann og avløp er kortere enn ved utskifting.

En ny rapport fra SINTEF gir en oversikt over denne utbedringsmetoden, som kalles relining, rørfôring eller rørfornying. Kartleggingen er basert på laboratorietester, feltundersøkelser og intervjuer med kunder, konsulenter og leverandører.

Rapporten er spesielt nyttig for styrer i borettslag og andre som tar beslutninger om utbedring av avløpsrør.
Mange har for dårlig kunnskap før de velger utbedringsmetode

– Når avløpssystemet skal utbedres, enten på grunn av lekkasje eller som del av planlagt vedlikehold, er det viktig å gjøre en helhetlig tilstandsanalyse av våtrom, vann- og avløpsrør, før man velger utbedringsmetode, sier senioringeniør Karolina Stråby i SINTEF. 

– Vår erfaring er dessverre av mange bestillere har for lite kunnskap om relining og hvilke begrensninger som følger med. Det kan føre til at man velger relining i tilfeller hvor totalrenovering ville vært mer hensiktsmessig.

Det er for eksempel lite hensiktsmessig å utføre relining av avløpsrør dersom vannrør, sluk og tettesjikt trenger tilsvarende oppgradering i nærmeste framtid.

Men med egnede materialer, riktig utførelse og god tilstand på øvrige installasjoner kan relining være et hensiktsmessig alternativ.
– Med denne rapporten ønsker vi å hjelpe bestillere med å velge riktig utbedringsmetode, sier Stråby.

Last ned rapporten: Utbedring av avløpsrør. Relining – et alternativ til utskifting

 
Denne artikkelen er printet ut fra VVSForum.no
VANytt.no ønsker en bred debatt om våre artikler og videoer, men har regler for dette:

Hold deg til emnet, skriv i vanlig og sivilisert form. Vis god folkeskikk - unngå banning, SKRIKING, hets og reklame. Banning er ikke tillatt. Du kan ikke skrive kommentarer om etnisk gruppe, kjønn, seksuell legning, politiske tilhørighet, yrke eller religion om det mangler relevans. Personangrep eller ærekrenkende innlegg er ikke tillatt. VANytt.no har ikke publiseringsplikt og kan i praksis slette enhver kommentar eller stenge for debatt.

Vi gjør oppmerksom på at Disqus-systemet lagrer IP-adressen som benyttes ved skriving av kommentarer.

Se retningslinjene i sin helhet her
På forsiden nå
Relaterte artikler
Ledige stillinger
SISTE KOMMENTARER
Aktuelle leverandører
180x250 Pipelife
Nyhetsbrev
Kurs
    Nytt om navn
    Produktnyheter
    Smått og stort
    Seminarer