5,5 milliarder i husbanklån i fjor

Husbanken lånte ut totalt ut 5,5 milliarder kroner til alle kommunene i 2010. Vi har stor pågang, forklarer Are Sauren, avdelingsdirektør i Husbanken, til Rogalands Avis.

0

Bare i Stavanger ble det delt ut 314 millioner kroner i startlån i 2010. Men nye søkere må vente til potten er fylt opp av Husbanken igjen. Det skriver Rogalands Avis.

Stavanger kommunes tre saksbehandlere gikk gjennom 1153 søknader om startlån i fjor. Til sammen delte de ut 314 millioner kroner til 374 låntakere.

Til sammenligning ble det delt ut rundt 100 millioner kroner i 2008. Det tilsvarer en tredobling på to år.
–Det sier en del om utviklingen de siste årene. Vi har vært nødt til å ha reduserte åpningstider for at vi i det hele tatt skal ha en sjanse til å få behandlet alle søknadene, forklarer fagsjef Sten Larsen til avisa. 

Bunker med søknader
Saksbehandlerne Odd Jan Madsen, Randi Roth Hernar og Torill Malde Berentsen har digre bunker med søknader liggende på kontoret sitt.
Behandlingstiden for søknad på startlån var så lang tidligere i høst at de var nødt til sette inn tiltak. Nå har vi ekspedisjonstid bare to dager i uken, og da har vi folk innom hele dagen. Så de dagene rekker vi ikke å se på søknadene en gang, forklarer Malde Berentsen til RA.
Behandlingstiden har vært på hele seks uker.

Stopp i utbetalinger
Da bankene ble strengere, og ikke lenger ville fullfinansiere boliglån, ble det samtidig vanskeligere for unge uten egenkapital å komme seg inn på boligmarkedet.
–Den store økningen i søknader begynte etter det, understreker Madsen.
De høye boligprisene i Stavanger er også med på å gjøre situasjonen for unge i etableringsfasen vanskeligere.
Nå er det helt stopp. Vi tar imot søknader, men vi venter på at vi skal motta pengene vi har søkt Husbanken om for 2011. Vi søkte i desember om rundt 300 millioner kroner også i år, og vi håper vi får pengene i løpet av januar, forklarer Sten Larsen

Kilde:Husbanken