Inviterer ingeniørtalenter til å bygge på Mars

Kan bli første nordmann ut i verdensrommet:

0

Et landsomfattende initiativ for å styrke interessen rundt ingeniørfag etterlyser nå forslag til hvordan gjøre planeten Mars beboelig. Vinneren får en tur ut i verdensrommet.

Det pågår et intenst kappløp mot Mars, og USA, Europa, Russland, Japan og Kina leder an i arbeidet med å innta naboplaneten vår. Ifølge internasjonale forskningsmiljøer vil den første bemannede ferden til Mars skje om 20 år, og rundt år 2050 har menneskeheten trolig begynt kolonialiseringen av planeten.

Mangler tusenvis av ingeniører
I dag mangler Norge tusenvis av ingeniører, og i år vil det uteksamineres bare halvparten av det antallet bransjen faktisk trenger. AF Gruppen, et av Norges ledende entreprenør- og industrikonsern, ønsker å bidra til økt interesse rundt ingeniørfaget og byr på en astronomisk utfordring. 16. mars starter de en kampanje hvor de etterlyser de beste og mest innovative løsningene til hvordan vi mennesker kan innta og leve godt på Mars. Det beste forslaget belønnes med en reise ut i verdensrommet i 2012.

Vil hjelpe oss på Jorden
– Selv om det er lenge til vi faktisk kan bygge på Mars, kan det at vi tenker nytt om mulighetene på en annen planet gi oss ideer til også å tenke nytt på Jorden. Når vi starter med blanke ark på en annen planet, vil det stimulere til innovative og spennende løsninger vi også kan benytte i dag, sier Pål Egil Rønn konsernsjef i AF Gruppen.

Bli en Terraformer!
En overkommelig avstand fra Jorden til Mars, mye is på planeten og forholdene for øvrig gjør at vi mennesker kommer til å bosette oss her først. – For at mennesker skal kunne leve og bo på Mars, vil det først bli bygget beskyttende kapsler, og deretter vil man kunne leve åpent i en skapt atmosfære. Dette kalles Terraforming, eller at man ”jordformer” Mars til å bli like beboelig som Jorden, sier astrofysiker Knut Jørgen Røed Ødegaard. Forskerne jobber med løsninger som sikrer tettere og varmere atmosfære slik at man kan puste, dyrke mat, bo og ikke minst bygge her. Isen vil etter hvert tine og danne sjøer, hav, elver og livgivende regn.

Norske ingeniører i verdensklasse
Norge har i mange år fostret ingeniører i verdensklasse som har mestret ekstreme og ugjestmilde klima, som for eksempel Nordsjøen. Det kan komme godt med. For kampanjen ”Bli med og bygge på Mars” utfordrer deltakerne til å komme med konkrete løsninger innen anlegg – infrastruktur, transport, bygg og eiendom, miljø og energi. Løsningene må ta hensyn til alt fra ekstreme temperaturer, trykkforskjeller, solstråling og en annen lengde på døgnet enn vi har på Jorden.