Vil samle inn 200 000 mobiler

Telenor og Norges idrettsforbund etterlyser idrettslag til å samle inn gamle mobiltelefoner. Hver telefon gir 35 kroner rett i klubbkassa.

0

Fra og med 2. mai kan idrettslag over hele landet melde seg på den nasjonale dugnaden som skal tømme landets roteskuffer for brukte mobiltelefoner. Påmelding skjer via nettsiden www.idrett.no og det er de første 500 lagene som får være med.

– Dette er en glimrende mulighet for til å fylle opp klubbkassa. Nordmenn er ivrige til å skaffe seg det siste nytt innen mobilteknologi. Derfor finnes det en enormt stor mengde gamle telefoner i roteskuffene, sier Toril Uribarri, direktør for kommunikasjon og samfunnssansvar i Telenor.

Innsamlingsaksjonen er et samarbeid mellom Telenor og Norges idrettsforbund og har som mål å samle inn 200 000 mobiler på landsbasis.

– Det betyr syv millioner kroner til sammen for idrettslagene som deltar, sier Uribarri.

Kan brukes på nytt
I fjor ble det solgt cirka 2,4 millioner mobiltelefoner i Norge. I samme periode ble bare 35 000 gamle mobiler levert inn til resirkulering, ifølge anslag fra Elretur.

– Det er svært viktig for miljøet at gamle mobiler resirkuleres. Over 90 prosent av en mobiltelefons deler kan brukes på nytt, og det er stor knapphet på metaller og mineraler som utvinnes for å lage nye mobiltelefoner, sier miljø- og utviklingsminister Erik Solheim.

Telefoner som kastes rett i søpla blir brent sammen med annet restavfall i anlegg som ikke er laget for å forbrenne elektronikk.

Miljøvernministeren stiller seg bak den storstilte innsamlingsaksjonen.

– Norske idrettslag gjør en stor innsats for miljøet ved å delta. Jeg håper idrettslag fra hele Norge melder seg på, sier Solheim.

Har mange i skuffen
Syv av ti nordmenn har en eller flere gamle mobiltelefoner liggende i hjemmet, viser en undersøkelse Norstat har gjort for Telenor. Halvparten av oss har to eller flere som er parkert til fordel for en nyere.

– De fleste ønsker å beholde den gamle mobilen i tilfellet det skjer noe med den nye. Men sjansen er nok liten for at man kommer til å bruke de to-tre andre som ligger innerst skuffen, sier Torild Uribarri i Telenor.

De innsamlete mobiltelefonene blir sendt til Regenersis i Storbritannia, som er Telenors sertifiserte partner for returtelefoner. Her blir de enten resirkulert eller klargjort for gjenbruk.

Innsamlingsaksjonen har fått navnet ’’brukt mobil nye muligheter’’. De gamle telefonene blir samlet inn i poser med logoen til Telenor og Norges idrettsforbund. Posene har en spesialdesignet lukkemekanisme.

Newswire