Tusenvis av defekte ovner i hytter og hus

Over en million gamle ovner i norske hytter og hus bør sjekkes i løpet av sommerferien. Norsk Varme regner med at titalls tusen ovner i norske hytter og hus er defekte.

0

Bransjeforeningen for miljøvennlige ildsteder og skorsteiner, Norsk Varme, oppfordrer folk til å forberede seg på vintersesongen allerede i sommer. En fersk kartlegging i norske husholdninger tyder på at det er godt over en million gamle ildsteder rundt omkring i landet. Erfaringer fra bransjen tyder på at mange ildsteder er for dårlig vedlikeholdt, og at flere titalls tusen ovner i Norge er i en slik forfatning at de bør repareres eller byttes ut.

Intens bruk
– Ovner på hytta brukes ofte like intenst som ildsteder hjemme. Men folk er for lite flinke til å se over ovnene sine, sier Grethe Bachmann i Norsk Varme. Feierne sjekker ovn og skorstein hjemme, men på hytta er det ingen slik ordning. Dette er eiers ansvar.

Sjekketips
Feiermesternes landsforening melder at de ofte ser ildsteder som ikke fungerer. De vanligste feilene som går igjen er:
Sprekk i jern eller steingods
Dårlig stein/plater inne i ovnen
For kort avstand til brannmur og brennbart materiale
Ildstedet er for dårlig vedlikeholdt og gir mye forurensning og dårlig fyringsøkonomi

Be om hjelp i sommer
Norsk Varme minner om at reparasjoner og utskiftinger av pipe og ildsteder bør planlegges nå i sommer. En rundspørring Norsk Varme har gjort blant foreningens medlemmer tyder på at høstkulda kommer plutselig og overraskende på folk.

– Fyringssesongen kommer ofte som julekvelden på kjerringa. Hver høst opplever vi en strøm av henvendelser fra folk som melder om ildsteder og skorsteiner som ikke fungerer som de skal. Alle som vil slippe køen av etternølere bør foreta undersøkelser nå og eventuelt be om hjelp til reparasjon eller bytte av ildsted eller skorstein, sier Bachmann