Rune Vegsundvåg ved Xylem viser den nye tørroppstilte og sidelengse monteringen av klassisk dykkpumpe.

En pumpe går i land – en annen blir mer effektiv

Lanserer ny vri på tradisjonell suksesspumpe og oppgraderer dykkpumpa med total makeover. Særlig tørroppstillingen av den klassiske dykk-pumpen er blitt mottatt med interesse av bransjefolk.

0

Under messen Miljø og Teknikk i mai lanserte Xylem en rekke nyheter på pumpefronten, der særlig tørroppstillingen av den klassiske dykk-pumpen ble mottatt med interesse av bransjefolk. 
Istedet for å plassere pumpa i en sump er den nå montert «sidelengs» på en ramme, der bunnstykket munner ut i et kort rørstykke med en flens, istedet for å ha åpning i bunnen.
– En tørroppstilt pumpe er mer tilgjengelig, og denne har en teleskop-åpning som gjør at pumpa enkelt kan åpnes og man får hurtig tilgang til pumpehjulet uten å flytte og demontere hele pumpa, det vil spare tid og gir bedre tilgang til pumpas sugeside, forklarer filialsjef Rune Vegsundvåg til VAnytt. 

Rasjonelt
Et annet fortrinn med denne måten å monterer pumpa på er at den lettere kan monteres.  Ofte er inn- og utløp gitt på forhånd, og takket være en ny og mer fleksiber tilkoblingsplate går montering raskere og blir mer nøyaktig. Alle pumper leveres med anvisning på hvordan fundamentet skal støpes.
– Ofte trenger man å komme til pumpehjulet for å fjerne saker og ting som kommer i strømmen men som reduserer effekten, den klassiske skuremoppen koster norske kommuner store summer i vedlikehold, denne pumpa har en luke der man får tilgang uten å mått flytte på pumpa, slik det var tidligere, forklarer Vegsundvåg.
Pumpa har også fått et dreneringshull slik at man kan være sikker på at huset er tomt før man begyner å jobbe. Hele pumpa har integrert en løfteandordning og en egen anslutning på sugesiden der man kan montere en trykkmåler slik at man kan følge bedre med på hvordan pumpa får arbeide.

Slik fungerer den selvrensende Adaptive N-hydraulikken: Pumpehjulet er konstruert for å bevege seg aksialt oppover ved behov, slik at større filler og  fibre kan passere uhindret. Etter at faststoffene har passert, tvinger det hydrauliske trykket pumpehjulet tilbake til opprinnelig posisjon. 

Makeover
Xylem lanserte også en total makeover av sin dykkpumpe: Med Flygt Experior tar Xylem etter eget sigende avløpspumping til et helt nytt nivå. Man skilter med en mer effektiv motor, nyutviklet hydraulikk og smart styring som både renser systemet og optimaliserer driften.
Man garanterer enn videre at pumpa reduserer energiforbruket med minimum 25% – men ofte helt opp til 70% i visse tilfeller.
I sin kampanje går man ut med av ved å skifte ut eksisterende avløpspumper til Flygt Experior så garanteres det at at energiforbruket blir redusert med minimum 25%
Ifølge Xylem vil det nye konseptet kalt Flygt SmartRun optimalisere driften i stasjonen slik at pumpen arbeider så gunstig som mulig – hvilket skal redusere slitasje og delekostnader.