SUKSESS: - Vi har i en årrekke levert fettutskillere til Danmark, sier Frank Magnussen, daglig leder ved Odin Maskin

Suksess i Danmark med norskproduserte fettutskillere

En jevn strøm av fettutskillere går til danske storkjøkken og restauranter fra Odin Maskin på Gressvik, en av få produsenter som fortsatt leverer egenproduserte miljøprodukter

0

Mens mange mekaniske verksteder forlengst har flagget ut rubbel og bit står sveisegnistene i taket hos Odin Maskin på Gressvik utenfor Fredrikstad. Høy innovasjonstakt og fleksibel produksjon har gitt suksess med egenproduserte miljøprodukter. Et av de er fettutskiller i rustfritt stål.
– Vi har i en årrekke levert fettutskillere til Danmark, det er jo et sikket tegn på at vi er på rett spor, ved siden av å være markedsleder i Norge, sier Frank Magnussen, daglig leder ved Odin Maskin, som i år vil levere egenproduserte miljøprodukter for over 50 mill NOK. I år vil tradisjon tro et femtitalls utskillere sendes til det matglade nabolandet.
 
Spesial målsøm
Inntil for ca. tretti år siden var Odin Maskin som andre mindre mekaniske verksteder.
For å omstille seg til nye tider begynte man gradvis å utvikle egne miljøprodukter. Ved siden av fettutskillere leverer Odin oljeutskillere samt ulike typer renseanlegg for hytter og hus i spredt bebyggelse. Fettutskillere ble tidlig en suksess, blant annet fordi de lages i rustfritt stål, som gir god kjølingseffekt, slik at fettet flyter raskt opp. God kontakt med bl.a. rørleggere gjør at man kan produsere de etter skreddersøm.
– Våre kunder er enten rørleggere eller entreprenører. Ofte leverer vi etter mål ut fra plassen som er tilgjengelig i kjeller eller i grunnen utenfor, og med de høyder og rørstusser som gjør jobben enklest mulig for rørlegger. Da blir også totalkostnaden lavest for sluttkunden, sier Magnussen til VAnytt.
De fleste som har fettutskiller ønsker seg en problemfri arbeidsdag på kjøkkenet, uten å måtte tenke på hvor fettet tar veien. Ved siden av å fange opp fett skal en fettutskiller holde tett, det dannes nemlig raskt illeluktende gasser.
– Dette handler om mat og hygiene, og en god fettutskiller skal ikke gjøre noe vesen av seg, ved siden av å hindre fett å havne i avløpet, sier daglig leder Frank Magnussen, som har merket økt interesse fra kommuner som jobber aktivt med å hindre fett i avløpet.


FLEKSIBEL PRODUKSJON: Ved siden av dyktige håndverkere har fokus på fleksibilitet bidratt til suksessen.

Viktig funksjon
Norske kommuner stiller krav om installering av fettutskillere hos alle som har fettholdig avløpsvann til kommunal kloakk.
– En god fettutskiller forhindrer ikke bare problemer for kommunens rør og sluk, den gjør også at de som driver stedet ikke får ekstra utgifter på å spyle og stake rør som går tett, sier Magnussen.
Nettopp at man lager fettutskillere i rustfritt gjør at de har gode kjøleegenskaper. Når varmt vann med fett kommer inn blir det raskt avkjølt og fettet flyter til toppen og danne en stabil kake.
Størrelsen på fettutskillere avhenger av hvor mye fettholdig vann som produseres i løpet av døgnet. Det finnes ulike dimensjoneringskriterier, og Odin har en egen tjeneste på hjemmesiden der man kan kalkulere nødvendig dimensjon.
– Mange kan ønske en mindre og dermed rimeligere fettutskiller, og belager seg på å tømme oftere, men vi har erfart at en fettutskiller med for liten oppholdstid ofte skaper problemer på sikt, derfor har vi vært urokkelig på de tekniske kravene. Den nye trenden er forøvrig større utskillere, for bedre funksjon og dermed minst mulig fettbegroing i ledningsnettet, forteller Frank Magnussen. Den solide kvaliteten han leverer gjør at de kan graves ned ute og tåler å kjøres på.
 

THE SPECIAL ONE:  – En fettutskiller som denne finnes det bare en av i verden, så er den også spesialbygget for en restaurant, forteller Frank Magnussen ved Odin Maskin.