Vannskader 1992 – 2013 – erstatninger og antall skader

Sterk økning i vannskader

Erstatningsutbetalingene etter vannskader i private boliger og hytter er på 1,7 milliarder kroner etter årets første ni måneder, viser tall fra Finans Norge.

0

Nesten 48 000 vannskader er meldt til forsikringsselskapene i samme periode.  Dette er en økning av erstatningene på 14 prosent, mens antallet går opp med hele 17 prosent sammenlignet med samme periode i fjor.
– Vann kan føre til enorme skader og ofte kreves omfattende og kostbar utbedring, sier kommunikasjonssjef Stine Neverdal i Finans Norge.
Mange av vannskadene hittil i år skyldes vanninntrenging utenfra på grunn av mye nedbør i første halvår, men økningen i antall vannskader er også relatert til rørbrudd inne i boligene.

Gamle rør
Mange rør ligger skjult i vegger og gulv. Hvis vannet får ligge lenge, kan skadene bli svært omfattende og mye materialer må skiftes ut. Svært mange vannskader oppstår på bad og kjøkken. De siste årene har vi dessuten hatt kalde vintre mange steder i landet. Frostsprengte rør har dermed forårsaket flere vannskader enn tidligere.
– Det er ille å bli møtt av en skøytebane i stua hvis rørene har blitt skadet i kulda. Sett på tilstrekkelig varme når du reiser bort, også i for eksempel kjellere der du ikke oppholder deg. Forhåpentligvis passer folk godt på både hytter og hus i vinter, sier Neverdal.

175 vannskader om dagen

Det er langt større risiko for å få en vannskade enn et innbrudd. Hvert åttende minutt oppdages en vannskade i norske hjem.
– Tall fra Finans Norge viser at det i gjennomsnitt oppdages 175 vannskader i hus, hytter og leiligheter hver dag, sier Neverdal.
De fleste av oss kommer til å oppleve minst en vannskade i løpet av livet. Og antallet vannskader har økt kraftig de siste årene.
Kilde: www.fno.no