1000 mm korrugert sandfangsbunn

En enklere sandfangskum

Sandfangkummer i korrugerte plastrør har blitt en suksess, nå lanserer Norsk Wavin en enda enklere løsning, med de samme gode egenskapene.

1

De blir stadig vanligere å se titte opp fra gresset. Stigerør og kummer i plast brukes i økende grad i forbindelse med sandfang til boliger og andre prosjekter der overvannet inneholder rusk og rask.

Lettere enn betong
Slik plast engang revolusjonerte selvfallsrøret i støpejern går nå kummer og kulverter i plastmaterialer en seiersgang over landet, med stadig nye løsninger.
– Plast er jo ikke nytt, men det skjer stadig en utvikling. Plast er kort sagt enklere å jobbe med enn betong. Fra man henter kummen til den er på plass er det flere operasjoner der plast er å foretrekke. Det går naturligvis på vekt og håndterbarhet hele veien, her er det mye å spare i bruk av maskiner og kjøretøy, og ikke minst sikkerhet mot klemskader osv., sier produktsjef Vidar Handal ved Norsk Wavin til VAnytt.

Sitter godt fast
En annen fordel med korrugerte sandfangskummer er den korrugerte (bølgede)  konstruksjonen. Den gjør at kummen er godt forankret i massene, og stigerøret (hovedkroppen) oppfører seg som en trekkspillbelg.
– Den er fleksibel og følger omfyllingsmassenes bevegelser ved telehiv og setninger. Korrugeringene tillater at stigerøret strekkes eller presses sammen, sier Handal.
Slik unngår man at stigerøret ”kryper” ut av muffa i bunnseksjon ved telehiv eller at  kreftene overføres til bunnseksjon ved  setninger og under trafikklast. I forhold til betong og løsninger med stive plastrør, vil kummer med korrugerte stigerør holde seg på plass.

En komponent mindre
For å gjøre løsningen enda enklere lanserer Norsk Wavin nå en sandfangskum med påsveiset bunn. Dermed får man en pottetett løsning, med en komponent mindre enn ved vanlige kummer eller betong kummer.
– Løsningen består dermed av bunndelen, en kjegle og en toppløsning. Andre løsninger har kumbunn, midtdel (stigerør), kjegle, justeringsringer og toppløsning, sier Handal som har fått god respons på produktet.
Sandfangskummen er utviklet for å gi kundene en enklere og kostnadsbesparende løsning. En annen fordel kontra betong er at man kan kappe den til etter terreng med enkelt håndverktøy.

Flere modeller
En sandfangskum hindrer partikler som sand, blader og lignende å komme ut i avløpsledningen. Det vanlige er å koble på overvannsør fra takrenner og gårdsplasser og videre til fordrøyning o.l.
– Fra før av har Tegra 600 og Tegra 1000 sandfangskummer med  korrugert stigerør.
Nå har sortimentet dermed blitt enda bredere og Tegra sandfangskum finnes i høye bunnseksjoner, som igjen er kostnadsbesparende, sier Handal.
I tillegg til den ordinære sandfangbunnen Tegra 1000m lagerføres nå et utvalg av høye bunnseksjoner. Disse er 1,2 m, 1,5 m, 2,0 m, og 2,4 m.
– Den siste nyheten for de fleste er bunnseksjonen på 1,5m, sier Handal.