Klappet og klart: Salgssjef for rørinspekson hos Ulefos, Mikko Nilsen gratulerer f.v. Tom Willy Thomassen og Rune Dahle i Ski Kommune med ny bil for rørinspeksjon.

Gevinster for kommunen med moderne utstyr for rørinspeksjon

Ski Kommune kjøper sin tredje velutstyrte bil for inspeksjon av VA-nett. Kommunen har både daglig stor nytte og økonomisk gevinst ved bruk av slikt utstyr, og bruk av rørinspeksjon øker i omfang.

0

Det minimaliserer kostbart gravearbeid. Det gir informasjon om hvor man skal sette inn støtet ved renovering og om det er mulig å trekke nye rør innvendig i gamle. Godt utstyr for rørinspeksjon har åpnet en ny verden for kommunene, både innen diagnose og til bedre planlegging av vedlikehold.
 
Godt verktøy
– Nå skal det ikke stå på utstyret. Dette er kjempebra verktøy for oss, sier rørinspektør Rune Dahle i Ski Kommune til VAnytt.
Nylig kunne Dahle sammen med sin gode kollega Tom Willy Thomassen ta i mot kommunens tredje velutstyrte bil for rørinspeksjon, denne gangen levert komplett fra Ulefos.
Tidligere har Ski Kommune valgt selv å kjøpe inn og utstyre sine biler for rørinspeksjon. Nå har man altså gått til anskaffelse av en ferdig bil med alt nødvendig tekniske utstyr på plass til formålet, klar til bruk.
– Det er mange anvendelsesområder. Tenk det at kloakken er tett. Å ha muligheten til å komme til med et øye i røret er en flott muliget til å stille diagnose og finne riktig tiltak, forteller Dahle.
Et viktig område er å kjøre planmessig gjennom rørlednigner med  tilårskomne stikkledninger. Her kan man fort konstaterer hvor skoen trykker og hvor det er best å grave. Informasjon kan også fortelle om det kan legges innvendig rør istedet for å grave.

Sparer penger
Graving er kostbart og krever tilrettelegging på overflaten med trafikkhensyn. Det krever også prosedyrer i forhold til andre brukere, varsling om graving, hensyn til andres kabler osv.
– Her kan vi første se-, så vurdere om vi skal grave og hvor, sier Dahle.
En annen fordel man har sett med rørinspeksjon er ved vannlekkasjer, hvor man kan gå inn og se om det er inntrengning av materie utenfra. Man kan også se om ledninger er blitt utsatt for setninger eller om det er snakk om kollaps.
– En undervurdert side ved rørinspeksjon er faktisk å se hvor røret rent faktisk går, det er ikke alltid det stemmer med gamle tegninger. Hvem har ikke gravd og lett etter rør i timesvis, sier Dahle.

Peiling
En meget viktig egenskap med utstyret er at man kan peile selve sonden ovenfra og kartlegge nøyaktig posisjon, når man graver treffer man røret med kirurgisk presisjon.
Ved lekkasjer der vann ikke kommer opp til overflaten kan man også bestemme stedet så raskt som mulig.
– Det er stor interesse for rørinspekson, vi har allerede levert flere flotte tv-biler og vi ser at dette blir et spennende år for rørinspeksjonsavdelingen vår.
 Gjennom samarbeidet med våre leverandører mener vi å ha har vi skapt en god arbeidsplass i bilen, som både er funksjonell og fleksibel, sier Mikko Nilsen, salgssjef for rørinspekson hos Ulefos.