Svensk innsjø verdt over 100 milliarder årlig

Vannet verdi undervurderes systematisk i beslutningsprosesser. En ny studie viser at samfunnsnytten av vannet i innsjøen Mälaren er ca 127 SEK
milliarder årlig og fra vannet i Vombsjön i Skåne til cirka 1,6 milliarder SEK
årlig.

0
Naturens evne til å forsyne oss med rent vann som vi kan lage drikkevann av er en verdifull ressurs. Rent vann er dessuten viktig for en rekke interessenter som bruker eller forurenser vannet.
Vannet verdi undervurderes systematisk i beslutningsprosesser. Dets fulle verdi kan som regel ikke realiseres i et marked eller er rett og slett ikke kjent.
 

For å undersøke om det er mulig å beregne de økonomiske fordelene ved en innsjø som blir brukt som en kilde til drikkevann har svenske Water Development finansiert en studie av konsulentselskapet Bisnode.
 
Studien viser at :
– Det er mulig å beregne den økonomiske verdien av rent vann.
– Det er klare vinnere og tapere i systemet, mange av dem uventet
– Man kan finne en fordeling der selv de som gjør store overskudd på bærekraftig vannmiljø må betale miljøtiltakene som trengs


Viktig og mer verdifull enn vi trodde: Morgenstemning fra Mälaren.
 
Både av Mälaren og Vombsjön det ser ut som om at forurenser betaler-prinsippet er vanskelig å bruke i dag. Mange forurenseres lønnsomhet er begrenset. Legges byrden på utsatte bedrifter med ekstra kostnader, risikerer man å slå dem ut. I stedet bør heller et Profiters Pay- prinsipp vurdere, det vil si at de som nyter godt av tilgang til rent vann, også må være med og betale for nødvendige miljøtiltak . Blant disse vinnerne er grunneiere og eiendomsbransjen der tilgang til rent vann gir både utviklingsmuligheter og øker i verdi.
 
– Det er spennende at vi kan beregne verdien av rent vann og rent vann i innsjøen Mälaren og Vombsjön tilsvarer store verdier , sier Anders Finnson, svensk Water i en pressemelding.
 
Produksjonen av drikkevann er en av mange fordeler som bør finansieres på  sikt . Det kan gjøres gjennom en økt pris på drikkevann fra innsjøen Mälaren, med 0,3 øre / liter og fra Vombsjön med 0,2 øre / liter . Selv om reduksjon av utslippene av fosfor og nitrogen fra økonomiske aktiviteter som skal finansieres , med 263 millioner i Mälarend( 0,2 prosent av salget rundt Mälaren ) og med 37 millioner kroner i Vombsjön ( 2 prosent av salget rundt Vombsjön ).