Rørsystemer fra Alvenius er kommet til Norge

Svenske Alvenius etablerer ny røravdeling i Oslo

Den svenske rørprodusenten Alvenius innleder i høst en langsiktig satsing på det norske markedet – både innenfor VA-sektoren og på andre markedssegmenter.

0

Alvenius har produsert rørsystemer siden 1951, og selskapet er i dag involvert i en rekke store rørprosjekter over hele verden.
– Våre rør er både kostnads- og energieffektive, og et meget velegnet produkt for VA-sektoren er FlowMax. Disse er laget av spiralsveiset stål av høy styrke og belagt med termoplast (TP) innvendig. Det er lette, sterke og utholdende rør, utviklet for nettopp VA-applikasjoner, sier Carl Aleblad, Alvenius representant i Norge.
Alvenius rør brukes i dag foruten i VA-sektoren i industrien, i brannsystemer, slukningsanlegg, snøanlegg, tunneller og gruver. 
– Det har blitt noen millioner meter med rør, det har vært en fantastisk reise for virksomheten, sier Aleblad.

Unike egenskaper
Alvenius FlowMax-rør er ifølge Aleblad nettopp laget for å løse en rekke utfordringer innen tradisjonelt VA. Det er sterkt, korrosjonsbestandig, enkelt å montere og har svært lav friksjon innvendig.
– FlowMax-rør er utviklet for at entreprenøren skal ha en enkel jobb. Holdbarheten er dokumentert svært lang, og det er enkelt å sammenføye. Med termoplast innvendig blir det et sterkt stålrør med et «plastrør» innvendig, denne oppbygningen er unik, det betyr at det har stålets styrke og plastens varighet. Det er framtidens rør, sier Aleblad til VAnytt.

Energivennlig
At FlowMax TP-rør er belagt med termoplast gjør at innsiden blir glatt og yter lite friksjon.  
– Strømningsmotstanden er meget lav, faktisk det lavest mulige, det går an å spare inntil 50 % på energiforbruket, forteller Aleblad.
En fordel med denne egenskapen er at man dermed kan velge et rør med mindre diameter og oppnå samme vannhastighet, og dermed samme ytelse som et tykkere rør.
– Man kan redusere diameter, og I større systemer kan man redusere antall pumper, understreker Aleblad.
 
Ekstra kapasitet
Med Alvenius FlowMax TP, kan man ifølge Aleblad enkelt och kostnadseffektivt dimensionere systemet så det om det er behov klarer å levere en større mengde, om et område skulle får økt behov for vann.
– Siden friksjonen er så lav som den er, kan man dimensjonere noe for framtiden, og du kan kjøre med lavere pumpeffekt fram til tiden kommer for ekspansjon. Da øker du bare pumpeeffekten, og våre rør kan dermed levere nødvendig mengde med helt akesptabelt trykktap, sier Aleblad.

Rask og enkel  
Selve installasjonen av Flow-Max er enkel. Det er ikke behov for spesialverktøy eller sveising. Det eneste man trenger er selve røret, koblingsenheten og en pipenøkkel.
– Sammenlignet med sveising går monteringen minst ti ganger raskere, og det kreves ikke spesialutdanning eller tilrettelegging for varme arbeider, forteller Aleblad.
Livslengden på et rør som monteres riktig er minst 75 år.
– Rørene i TP-klassen er dessuten godkjent for den tøffeste korrosjonsklassifiseringen, C5-M, som er marint miljø, sier Aleblad.