Stadig flere velger yrkesfag

For første gang på flere år er det en vekst i antall ungdommer som søker seg til yrkesfag. Det er NHO veldig tilfreds med.

0

De siste fem årene har antall elever til studiespesialisering økt på bekostningen av yrkesfagene, men årets søkertall fra Utdanningsdirektoratet viser at denne trenden har snudd. 
I år har 50,5 prosent av elevene som har søkt om plass på VG1 valgt et yrkesfag, og søkningen til yrkesfag har økt med 1 prosent på landsbasis. 
– Det er tydelig at flere unge og foreldre har fått øynene opp for alle mulighetene det gir å velge yrkesfag. Det har vi jobbet mye for å synliggjøre, sier kompetansedirektør Are Turmo.
Les også: 10 grunner til å velge yrkesfag

Stor etterspørsel blant bedriftene 

Det er størst økning til bygg- og anleggsfag (opp 11 prosent) og til helse- og oppvekstfag (opp 8 prosent). Elektrofagene har også fått en oppsving.
– Det er veldig gledelig at bygg- og anleggsteknikk øker etter flere år med nedgang. Byggfag er den mest etterspurte yrkesfagretningblant NHOs medlemsbedrifter, sier Turmo.
Les mer: Gustav gikk fra shipping til byggfag
Det er også veldig positivt at søkningen til elektrofag øker. NHOs Kompetansebarometer for 2015 viser at medlemsbedriftene har et stort behov for både fagarbeidere og fagskoleutdannet personale. Det er spesielt stor etterspørsel etter fagarbeidere innenfor byggebransjen, elektrobransjen og industriell produksjon. 
Artikkelen fortsetter under grafen:
Figuren viser hvordan søkingen til Vg1 i yrkesfaglige utdanningsprogram har endret seg fra 2007 til 2015. Trykk på bildet for større visning. Kilde: Utdanningsdirektoratet.

Flere med fullført fagbrev

Antall søkere til allmennfaglig påbygg etter Vg2 har en sterk nedgang, og vi ser en betydelig økning i søkningen til læreplass fra i fjor til i år.
– Det er også oppløftende tall. Det er viktig å hindre lekkasje fra yrkesfag til studieforberedende program underveis i løpet fordi vi trenger mange flere med fullført fagbrev i årene fremover, sier Turmo. 
Les også: Årevis med studier er ikke den eneste veienNorsk Industri: Bekymret for nedgang i søkertall til teknikk og industriell produksjon (TIP) Kilde: NHO