Mykstarter for pumper som bygger erfaring over tid

Carlo Gavazzi lanserer en 3-faset mykstarter for sentrifugal-/vannpumper. Den bygger på et nytt konsept der starteren kan føle belastningen og over tid velge en oppstart som blir så myk som mulig.

0

Målet med myk start er å slippe slag og støt, redusere kavitasjon, slitasje og stress på selve pumpa, men også på utstyr som står nedstrøms. Starteren som Carlo Gavazzi nå lanserer er beregnet for sentrifugalpumper med av/på funksjon.

– Det er særlig egenskapen at mykstarteren vil tilpasse seg pumpa over tid som gjør dette til et spennende produkt, dette gjør den særdeles brukervennlig og enkel å idriftsette, sier produktsjef Kjell-Richard Kongstvedt til VAnytt.

Den første gang starteren engasjerer seg vil den måle og registrere hvordan pumpa agerer, og over tid vil den modifisere seg etter pumpas oppførsel.

– Det er nesten som om den kjenner pumpas personlighet. Ved endringer vil den justere seg tilsvarende, og den kan også flyttes å lære en annen pumpe å kjenne, sier Kongstvedt.

Dens selvlærende algoritmer er med på å redusere kavitasjon og  trykkstøt  i anlegget, som igjen er gunstig med tanke på utmatting. Mykstarteren regulerer på alle 3 faser, som også gir som en kraftig reduksjon startstrømmen. Den fåes med eller uten integrert elektronisk vern for overbelastningsbeskyttelse. I tillegg har den innebygget bypass relè, og overvåking av faserekkefølge og fasebrudd. 

– Serien dekker de mest vanlige motorstørrelsene, fra 6A til 55A i forskjellige trinn. I første omgang lanseres modeller for trinn 12, 16 og 25A, som senere vil bli etterfulgt av 32, 37, 45 og 55A. 

Grunnmodellen (RSWT..V00) har kun ett ratt for justering av start-/stopptid, mens de andre parameterne oppdages automatisk. For modeller med innebygd elektronisk vern (RSWT..V10) er det tre ratt for  start-  og stopprampetid,  samt for nominell strøm (FLC) for overbelastningsvern (Trippklasse 10). 

RSWT40 er selvforsynt, og har et bredt spenningsområde 220-400V. Alternativt RSWT60 som trenger ekstern strømforsyning i bredt spenningsområde 220-600V. Styrespenningen er valgbar avhengig av modell, E: 110-400 VAC, F: 24 VAC / DC og G: 100 – 240VAC. Alle mykstarterene har integrert diagnostiske/alarmfunksjoner som kan velges for å tilbakestille enten automatisk eller manuelt.  

fakta: 

Carlo Gavazzi er et verdensomspennende konsern som produserer, markedsfører og selger elektroniske komponenter for måling, styring, regulering og overvåking rettet mot industriell automasjon, bygg-/boligautomasjon og energieffektivisering.