Morgenstemning i nord.

Lærerik langtur med PE-utstilling på henger

Terje Velle fra Elektrofusion AS (EFAS) på Vinterbro reiste hele Norge på kryss og tvers for å møte flest mulig av kundene. Det ble en lærerik tur med mange hyggelige møter og spørsmål om produktene.

0

Terje Velle tilbakela i 2016 bortimot tusen mil med sin transportable minimesse i Norge på kryss og tvers for å møte flest mulig av kundene. 
– Det har vært en lærerik reise og det slår meg at det er veldig mange dyktige folk der ute. De driver også med alt mulig, fra fiskeoppdrett og fiskeri til vvs, vann og avløp, sier Terje, som tilsammen besøkte godt over 40 grossistavdelinger, viste seg fram på flere messer og en rekke  forhåndsanmeldte VA-arrangementer. 

– Det var også en dannelsesreise i rørfag og kundenes behov, men også en leksjon i geografi og folkelynne, det er et flott land og et fargerikt folk, fra Kristiansand i sør til Hammerfest i Nord, sier Terje.


Glade grosserere i Kristiansand

Femten mil
På forhånd ble det gjort avtaler og hengt opp plakater hos grossistene slik at rørleggere og entreprenører visste når Terje skulle ankomme. 
– Norge er et vidstrakt land, det glemmer man fort når man lever i Oslogryta. Enkelte hadde kjørt 15 mil for å treffe meg, det gjorde meg ydmyk for oppgaven og samtidig gleder det meg at interessen er så stor. Mange hadde også sine spørsmål klare, det var alltid hyggelige mottakelser, sier Terje.
Målet med reisen var naturligvis å hilse på grossister og sluttkunder og høre hva de har av utfordringer, behov og faglige spørsmål. 

– Det som er spennende er at det alltid finnes spørsmål du aldri har fått, og at det er virkelig smartinger der ute som finner på nye ting, og at det skjer med våre produkter er det veldig moro, sier Terje.Oppdrettsanlegg for smolt på land

Strekkfast
Et spørsmål som ofte gikk igjen dreide seg omkring strekkfasthet ved PE og krav til forankring av bend nedgravd.

– I motsetning til hva mange tror er PE som er sveiset en 100% strekkfast konstruksjon og det er heller ingen krav til forankring av bend, dette var en misforståelse som det er greit å få ryddet av veien, sier Terje. Forøvrig var det mange spørsmål om PE og rørdeler i PE kontra messing.
- Vi har mange spennende løsninger innen elektrosveising, det ble veldig mye praktiske spørsmål. Ofte fikk jeg kommentarer om «Jøss så enkelt», «Det skal jeg jammen prøve» osv. Det er veldig hyggelig å kunne vise fram noe som gjør jobben enklere for både rørlegger og entreprenør, sier Velle, som nevner et nytt og spennende alternativ til Plasson sveise deler er Plasson serie 1 stikkfittings i termoplast.
- Mange ville melde seg på våre sveisekurs, og det var spørsmål om våre sveisetrafoer kan sveise konkurrentenes produkter og det kan de fint, forteller Terje.


Positiv og lærevillig grossistgjeng i Svolvær

Lagerføring

I dag er det ofte kortere vei enn noen gang fra beslutningen er tatt til ønske om gjennomføring. I en slik sammenheng er leveringstid viktig, ikke minst i et langstrakt land.
– En god del av kundene hadde spørsmål om lagerføring av produktene våre. Mange ønsket faktisk at hele vårt sortiment burde være å finne hos grossistene. Det tar jeg som et kompliment, så det skal vi jobbe med framover. Nå som vi har fått så klare meldinger skal vi ta en grundig diskusjon på dette med grossistene, vi har jo opp mot 2 000 forskjellige artikler på vårt lager på Vinterbro, men det er tydeligvis ikke nært nok for noen, det tar vi som en utfordring, sier Velle, som for ordens skyld understreket at EFAS er en norskeiet virksomhet, der ansatte er å finne på eiersiden.
– Tidligere leverte vi alt fra lager her hos oss, men nå leverer vi gjennom grossistene og de henter fra vårt lager hver dag det de ikke selv lagerfører, forteller Velle.Lofoten

Salt eter rør

En vanlig problemstilling Velle støtte på var plast som alternativ i forbindelse med sjøvann. 

– Felles problem for driftere av anlegg i kystnære strøk er at salter tærer opp f.eks syrefaste fordelere relativt fort( verste tilfelle vi hørt om var 2 år). For de aller fleste er det blitt en felles oppfatning at PE er fremtidens materiale. Det finnes en plastkultur og unik kompetanse for å lage gode anlegg, spesielt fra Vestlandet og nordover. Prisnivået på PE kontra metaller kommer PE meget godt ut ved siden av levetid. Hovedfokus er jo å lage kostnadseffektive anlegg med meget lang levetid, forteller Terje, som forteller at han har blitt veldig godt mottatt over hele landet og det har vært spennende å informere og diskutere med masse bransjefolk.

– EFAS takker alle for en fantastisk mottagelse over hele landet og dette frister til gjentagelse, selv om det ble et maraton og krever mye ressurser. Selv om jeg har jobbet med rør i hele mitt liv er jeg relativt ny i EFAS, så det har vært en dannelsesreise for meg også. Vi ser det som viktig å få spredd kunnskap og muligheter så vi sammen kan bygge gode anlegg i fremtiden med dagens kunnskap og teknologi, sier Terje Velle.