Mengdemålere kommer nå med Profinet konfigurasjon

Krohne utvider mulighetene for digital kommunikasjon ved å tilby coriolis og magnetisk induktive mengdemålere med Profinet standard. Profinet er et industrielt ethernet som gir nye muligheter for hvordan feltutstyr kan integreres i kontrollsystemer.

0

Profinet IO er en av de mest brukte løsningene for kommunikasjon innen industri- og prosessautomasjon. Med Profinet kan feltutstyr som frekvensomformere, motorstartere, ventiler og instrumentering kommunisere på et felles grensesnitt. Med Profinet IO får man dermed rask tilgang til måleverdier og diagnoseinformasjon gjennom pålitelig to-veis kommunikasjon.

Profinet bygger på samme grunnleggende prinsipper som ethernet, som brukes innen data og allerede er en kjent og velprøvd teknologi. Profinet benyttes i økende grad innen VA og industri og omtales dette gjerne som industrielt ethernet.

Med Profinet får man først og fremst mer informasjon fra prosessen: Dagens smarte instrumenter nemlig måler mange størrelser. En konvensjonell mengdemåler sender gjerne ut primærverdien ut på mA utgangen. All annen informasjon forblir i ubrukt mengdemåleren, med mindre operatøren leser den ut manuelt fra lokalt display. Med Profinet blir all relevant informasjon enkelt tilgjengelig i overordnet kontrollsystem. Operatøren kan få flere måleveridier i tillegg til viktig diagnoseinformasjon om både prosessen og instrumentet i seg selv. Ledeevne, temperatur, luft i medie, delvis fylt rør, tetthet og feilmeldinger er noen eksempler på informasjon som er nyttig for operatøren.

Mengdemålere som kommer i Profinet utgave er utstyrt med 2stk kommunikasjonsporter og en intern switch. Flere instumenter kan derfor kobles sammen på samme linje. Man kan velge stjerne, linje eller ringtopologi. Når instrumentene kobles sammen i en ring, sørger den innebygde MRP protokollen (media redundancy protocol) for redundant kommunikasjon med kontrollsystemet. Dette betyr at et brudd i nettverket kan tolereres uten at noen av instrumentene mister kommunikasjon med kontrollsystemet. M12 plugger benyttes for robust tilkobling av nettverkskabel til instrumentet.

Fordeler med Profinet:
– Prosessdata og diagnose direkte over et digitalt grensesnitt.
– Mer informasjon og enklere integrasjon i overordnet kontrollsystem.
– Fleksibelt og sikkert med Integrert 2-port switch.
– Støtte for kommunikasjon i redundant ring.

Dokumentasjon: Det er laget et whitepaper for hvordan Profinet instrumenter kan anvendes i VA bransjen. Dokumentet finnes her: https://krohne.link/2r-mn