Bakterier på avveie – engangskluter er årsaken
Bystranda i Mosjøen er stengt etter at engangskluter slo ut kloakkpumpa og førte til at kloakken rant ut i sjøen i stedet. FOTO: VEFSN KOMMUNE

Bakterier på avveie – engangskluter er årsaken

Engangskluter har blitt et økende problem for drift av VA-systemer i mange kommuner. I Vefsn er bystranda stengt etter at tarmbakterier fløt rett ut i sjøen da engangskluter nok en gang satte kloakkpumpa ut av spill.

0

Det finnes engangskluter for det meste, men de har blitt et økende problem for mange kommuner. I Vefsn er bystranda stengt etter at tarmbakterier fløt rett ut i sjøen da engangskluter nok en gang satte kloakkpumpa ut av spill.

Per Inge Strøm er avdelingsleder for vann og avløp i Vefsn kommune og har fått mer enn nok engangskluter som kastes i do etter bruk.

– Det har blitt et kjempeproblem. De tuller seg rundt pumpene og får pumpene til å stå bom fast, til de til slutt tar fyr. Det går rett og slett til helsike, sier Strøm til VAnytt.

Avdelingsleder for vann og avløp i Vefsn, Per Inge Strøm, viser hvor fillene samles i avløpet. Foto: Vefsn kommune

Strøm sier problemet har vært økende i takt med at stadig nye engangkluter har kommet på markedet.

– Så langt i år har vi tre pumper blitt ødelagt på grunn av engangskluter. Pumpene koster 80.000 kroner per stykk, så det er dyre greier

Denne uka gikk det igjen galt. Da hadde nok en gang engangskluter viklet seg rundt en kloakkpumpe. Det førte til at pumpa stanset, kloakken flommet det over og kloakkvann rant ut i fjorden, skriver Helgelendingen.

Utslippet førte til at tarmbakterier fløt ut i badevannet ved den populære bystranda i Mosjøen. Blant ble det registrert for høye verdier av koliforme bakterier og stranda ble mandag stengt med umiddelbar virkning. Tirsdag er det fortsatt stengt.

For kommunen er våtserviett-problemet fortvilende.

– Vi vet rett og slett i hva vi skal gjøre. Mange tror visst det er greit å kaste engangskluter i do, så lenge klutene er miljøvennlige eller nedbrytningsbare. Men slik er det ikke. Fibrene i klutene er så sterke at det tar lang tid før de brytes ned.

Strøm sier at regningen til slutt kan havne hos innbyggerne.

– Dette er sånne ting som kan ende med at vann og avløpsavgiften økes. Det er det ingen som ønsker.

Og problemet gjelder ikke bare for Vefsn. I Meløy gikk kommunen sist uke ut på hjemmesiden sin og ba innstendig innbyggerne om å ikke kaste engangskluter i do. Da hadde store mengder engangskluter skapt driftsproblemer.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com