Den nye Vegapuls serien er tilgjengelig som kompaktversjon med IP66/67-kapsling og IP68-versjon med direkte kabelutgang. (til venstre i bildet). Suppleres med Vegamet måleomformere med stor grafikkskjerm hvor alle måleverdier visualiseres (til høyre i bildet).

Rimelig radar for full fart inn i vann og avløp

Tidligere var nivå- og volummåling med radar forbeholdt tankbåter, oljebransjen og store lagersiloer. Takket være ny og mer kompakt teknologi fra bilindustrien kan vann- og avløpsbransjen heretter oppnå mer presise og pålitelige målinger. Pumpestasjoner og kanaler er aktuelle radarmål.

0

Ordet radar vekker trolig dårlige minner for enkelte bilførere, men trøst får være at de fleste i dag blir montert inn i fronten på selve bilen, og sørger for at bremsene setter inn når et objekt kommer opp. Det er nettopp bilbransjens behov for rimelige og kompakte radarer som har gjort at små smarte radarer nå er på full fart inn i VA-bransjen. 2020 tegner til å bli året der det installeres radar over en lav sko, og da særlig der hvor det tidligere sto en ultralyd-måler.

Et firma som allerede har opplevd stor interesse for kompakte nivåmålere basert på radarteknologi er Vega Norge. 
– Det er særlig som nivåmålere og da til pumpestasjoner vi har levert de første til. I dag brukes særlig målere basert på ultralyd eller trykkfølere til dette formålet. Fordi radar er mer pålitelig og prisene er i samme leie velger mange nå å gå over til radar, sier Pål Kvam i Vega Norge til VANytt.

Pål Kvam hos Vega Norge

Ifølge Kvam er det flere fordeler med radar framfor ultralyd. Radar er som kjent ikke lyd, som kan påvirkes av gassinnhold i lufta, temperatur, fuktighet, vind og andre lokale forhold.
– Flere kommuner har testet radar siden i fjor sommer, da de første modellene kom. Alle som skaffet seg erfaring har gått tvert over til dette. I år er det kommet enda mindre modeller, som bruker samme frekvens som kollisionsvakt i fronten på biler, et resultat av mange års utviklingsarbeid gjort ved Vega i Tyskland, forteller Kvam, som har drevet med radarmålere til industrien i flere tiår.

– Vi har i mange år vært en ledende bedrift på nivåmålere basert på radar til industri og offshore, dette utstyret har tidligere vært for kostbart i forhold til ultralyd. Nå er vi på samme nivå, og interessen er stor. Vi har levert til mange store VA-bedrifter der utstyret nå er under montering, forteller Kvam.

De radarbaserte nivåmålere fra Vega er en ny serie instrumenter utviklet for enkle applikasjoner, som nettopp vann- og avløpsindustrien, i småtanker i prosessindustrien og innen fiskeoppdrett.  Vegapuls – serien egner seg for nivåmåling av både tørrstoff og væsker og er tilgjengelig i to versjoner: Kompaktversjon med IP66/67-kapsling og IP68-versjon med direkte kabelutgang. Vegapuls- serien suppleres med Vegamet måleomformere ved behov for lokal styring, relèutganger etc.

Måleren kan settes opp med lokal Vegapuls måleomformer med stor grafikkskjerm der alle verdier visualiseres. Vegapuls kan brukes til å styre pumpestasjoner, f.eks. til alternerende drift. Uten boks kan signal være enten i form av milliampere eller puls, som gir øyeblikksverdier og eventuelt kombineres med en integrator i PLS, som kan kalkulere vannvolum i tanker eller kanaler med ulik geometri.

– Både instrumenter og måleomformere kan enkelt betjenes via blåtann på smarttelefon, nettbrett eller PC. Dette gjør idriftssettelse, diagnostikk og feilsøking betydelig enklere, spesielt i røffe- eller eksplosjonsfarlige omgivelser, forteller Pål Kvam ved Vega Norge.