En grossist som allerede har levert flerlagsrør her i landet er BB Produkter i Sem, her ved salgssjef VA, Anders Nummedal.

Flerlagsrør ligger i framtiden

Etter at Terje Sandstad hos Ullensaker kommune etterlyste større utvalg innen avløpsrør har responsen ikke latt vente på seg. Grossistene står klare til å imøtekomme Sandstads behov og ønsker. De fleste kan levere flerlagsrør på svært kort varsel. 

0

Flere kommuner har lagt klare føringer for hvilke rørtyper som skal brukes til for ulike prosjekter. Grunnet risiko for forurensede masser har Oslo allerede krav om diffusjonstett rør på drikkevann, noe som forutsetter at man har en konstruksjon av flere lag. Dobbeltveggede rør foretrekkes stadig oftere til systemer for overvann. En av grunnene er at man kan velge en lysere farge på innsiden, noe som gjør inspeksjon enklere.

Ikke så utbredt

På avløpssiden hersker det mer konservatisme her i landet: Mens det i fjor ble levert nesten hundre kilometer flerlagsrør til svenske kunder har rørtypen ikke blitt tatt i bruk i samme grad.

En som imidlertid har etterlyst rørtypen på norske lagre er VA-sjef i Ullensaker kommune. Etter at VA-nytt brakte saken har responsen blant grossistene vært udelt positiv. Det kommer også fram at enkelte grossister levere stadig mer av flerlagsrør. Rørtypen er også godkjent av Nordisk Polymark i en kvalitet med «nordisk» krav om ringstivhet, som er en kraftigere kvalitet(SN8) enn hva som brukes på kontintentet.

En som leverer mye flerlagsrør i Sverige er Ahlsell, imidlertid har man ikke flerlagsrør på lager i Norge hvis man ser bort fra DV rør, som man leverer mye av.
– Disse rørene selger vi i Sverige ja, uten at jeg kan si noe om andel iht vanlige PVC/PP rør. Vi følger med på hva som skjer i markedet. Skulle det bli et sterkt ønske om å få disse rørene i markedet vil vi selvsagt se på dette, sier segmentsjef kommuner VA Morten Østebø hos Ahlsell.

Framtidens rør

Hos Brødrene Dahl ser man på flerlagsrør som en kvalitet med framtiden foran seg.
Både Wavin og Uponor tilbyr flerlagsrør, så de kundene som ønsker det hjelper vi gjerne. Vi lytter til kundene våre og vurderer denne type produkter jevnlig. De produkter det etterspørres lokalt og sentralt ønsker vi selvsagt å lagerlegge. Flerlagsrør har hatt vanskelig med å få fotfeste i markedet, men vi tror dette vil endre seg i årene som kommer. Polypropylenrør har også vi i dagens sortiment for de som ønsker det, sier Anders Falkum, kategorisjef hos Brødrene Dahl i en kommentar.

Hos Heidenreich står man også klare til å levere flerlagsrør dersom det skulle være spørsmål om dette.
– Vi har erfaring med at det er ulike ønsker på avløpsrør, og vi gjør alt vi kan for å etterkomme kundens ønsker. Ofte er for eksempel pp før foretrukket i dalstrøk og i områder der det legges rør ved lave temperaturer. Normalt kan vi skaffe alle type rør i løpet av tre dager, også flerlagsrør om det er ønskelig! Vi kan ikke se noen grunner til at flerlagsrør skulle ha noen spesielle svakheter, men vi har ikke spisskompetanse på rørkvalitet, vår jobb er å skaffe kundene varer som etterspørres på en best mulig måte, sier VA-sjef Morten Lerengen hos Heidenreich.

Markedssjef Rickard Granath ved Uponor viser eksempel på flerlagsrør.

Rimeligere og lettere

En grossist som har levert flerlagsrør allere her i landet er BB Produkter i Sem, som leverer direkte til kommuner der man har avtaler eller mulighet for dette. Man leverer også noe til kommuner via sine forhandlere.
– Vi har tidvis hatt flerlagsrør på lager for kunde, men for tiden har vi ikke dette inne.
Flerlagsrør er uproblematisk å få tak i, og vi lagerlegger gjerne dette om våre sluttkunder eller forhandlere etterspør dette. Slik jeg har forstått det, så kommer behovet litt an på hvordan VA-normen til kommunene ser ut, vi skaffer uansett multilayer, i SN8 med nordic polymark på forespørsel, sier salgssjef VA, Anders Nummedal.

En av BB Produkters forhandlere er Weels Betong & Plast i Råde, som er en forhandler for både gategods og rør for Østfold.

– Multilayer rør er billigere enn homogene SN8 avløpsrør, fordi multilayer rør består av flere lag med hhv PVC/PP. Det ytterste laget består av PP/PVC . Det mellomste laget  består av PVC/PP foam. Det innerste laget består igjen av PVC/PP materiale. Dette gjør at vi får samme ringstivhet som om røret skulle vært helt (homogent) samtidig som råvarebruken reduseres betraktelig. Dette er grunnen til at ML rør er rimeligere enn vanlige selvfallsrør. Dette lages hovedsakelig av PVC, men tidvis også PP. Vi skaffer disse røra uten problemer i dimmensjoner 110,160 og 200 mm, i SN8 med nordic polymark godkjenning, sier salgssjef VA Torbjørn Fadnes ved Weels Betong & Plast.