COPENHAGEN, DENMARK - JUNE 13, 2018: Detail from Nyhavn in Copenhagen, Denmark. Nyhavn is a 17th century waterfront and entertainment district in Copenhagen.

Dagen da kongens by ikke hadde nok vann

For en uke siden hadde Københavns vannforsyningsnett et svært lavt vanntrykk. Noen steder manglet tappevann helt. Et unormalt høyt vannforbruk forårsaket problemene på den varmeste dagen i året.

0

Hjemvendte københavnere presset vannsystemet til det ytterste. I flere deler av byen var innbyggerne uten vann. Særlig i de øverste etasjer av høye bygg var det tørre rør.

Klokka 21.30 søndag 10. august var store deler av København-området uten vann. Ifølge tjenestemenn i det kommunale selskapet Hofor skyldes problemene et unormalt høyt vannforbruk på veldig kort tid, noe som har ført til manglende kapasitet.

Hofor visste på gjeldende tidspunkte hvor mange mennesker i hovedstadsområdet som er uten vann.
– Men det er kundene våre stort sett som blir berørt. Det er ikke geografisk avgrenset, men det rammer spesielt de som bor på toppen av fleretasjes eiendommer, sier sier Michael Torsnberg til Danmarks Radio.

Ved midnatt kunne Hofor avgi en uttalelse om at vanntrykket var blitt gjenopprettet, men mandag morgen for en uke sien var det vannmangel igjen, da begrenset til distriktet Brønshøj nordvest i København.

Dette var årets varmeste dag, ifølge det danske meteorologiske instituttet da termometeret gikk opp til 32,4 ° C i kommunene København og Frederiksberg.

Dette kombinert med at folk har kommet hjem fra ferie og at forbruket har gått til himmels i løpet av svært kort tid, gjorde at systemene ikke hang med.

– Det som har skjedd i dag har vært ekstremt uvanlig. Jeg har vært i vannforsyningen i mange år snart og har aldri sett noe lignende, sier Ulrik Norup, ansvarlig for  drikkevannsproduksjonen på Hofor, til Danmarks Radio.