Optimass, Coriolis-flowmeter som brukes til masse- og mengdemålinger av blandinger av fast stoff, væske og gass, vil nå komme med Bluetooth og styrings app.

Innebygget Bluetooth gir nærkontakt med massestrømsmåler

Med Bluetooth kommunikasjon innebygget i måleinstrumentet og egen app, får man direkte tilgang på gulvnivå og et levende grafisk inntrykk av hvordan ståa er. En ny virtuell virkelighet for service og sjekk er åpnet, der veien går videre mot lokale 5G nett.

0

En av de første familiene av instrumenter som blir utstyrt med Bluetooth funksjon som ekstra alternativ kommunikasjon er Coriolis-flowmetere som brukes til masse- og mengdemålinger av blandinger av fast stoff, væske og gass.

– Lavenergi Bluetooth (BLE) er en sikker kortdistanse trådløs kommunikasjon med måleinstrumenter via smarttelefon eller nettbrett. Vi snakker om å få mulighet til å se nærmere på målerne og bruke denne smarte funksjonen ved idriftsettelse, verifisering, diagnostikk og overvåking. Dette foregår i en app, eller program om du vil, der du kan se inn i måleren på en mer grafisk spennende måte, det er en ny verden der inne, sier Jens Ole Ekelund ved Krohne til VANytt.

Appen som brukes heter Opticheck Flow Mobile og er tilgjengelig for både iOS og Android. I første omgang vil dette gjelde for SIL-sertifiserte massestrømmetere. Optimass Coriolis -flowmetere med lavenergi Bluetooth er for øyeblikket de eneste SIL-sertifiserte massestrømsmålerne på markedet som tillater denne kommunikasjonen.

– Dette er en funksjon vi vet mange har etterspurt. I praksis kan man heretter gå omkring i prosessanlegget og ta for seg en og en måler og gå gjennom funksjonene, kalibrere, stille inn, rette feil osv. uten at man må plukke på selve instrumentet eller må inn i kontrollrommet for å gjøre det. Appen har ikke flere funksjoner enn panelet på instrumentet, men det gir et helt annet inntrykk, mer effektiv og pedagogisk, forklarer Ekelund, som ser for seg at stadig flere instrumenter vil komme med dette alternativet innebygget.

– Det bli et sovende alternativ man kan aktivere om man ønsker det, forklarer Ekelund.

I praksis vil en måler som er i drift ikke bli påvirket av denne kommunikasjonen man er inne i med måleren før man går ut og lagrer de innstillingene man har lagt inn.

– Du jobber hele tiden på en speiling av måleren, som jobber ufortrødent på vanlig måte mens du er inne. Her kan du gjøre alle endringer du mener er riktig og det har ingen konsekvens betyr ingenting før man går ut og lagrer. Hvis man ber om lagring, vil man endre innstillingene på måleren og overstyre tidligere innstillinger, også det som er gjort fra et kontrollrom, forteller Ekelund.

Jens Ole Ekelund hos Krohne.

BLE-alternativet kan enten bestilles som ekstrautstyr på nye enheter eller bestilles for ettermontering. Muligheten for ettermontering vil avhenge av maskinvareversjon på omformeren.

– Lavenergi Bluetooth gir en ny mulighet for trådløs drift over avstander opp til 20 m, og det vil i de fleste tilfeller holde i rikt monn for enheter installert også på utilgjengelige steder, forteller Ekelund, som ser dette som første fase innen utviklingen av kommunikasjon i prosessanlegg.

– Nå kan vi slå på smarttelefon eller nettbrett og be appen finne målere i nærheten. Neste trinn blir at vi kan se de som virtuelle bilder, a la Pokemon, dermed vil vi umiddelbart vite hvilken måler vi er inne på ved å se på skjermen, forklarer Ekelund som ser en spennende framtid i forbindelse med introdusering av 5G nettet, der langt større datamengder kan overføres.

– Her vil lokale 5G nett tre inn og skaffe direkte kontakt med skyen, kabling vil bli en saga blott og man vil få et mye mer dynamisk og direkte bilde av et prosessanlegg, også direkte på en lokal flate. Alt blir tilgjengelig for de innvidde, og tilgangene vil naturligvis kreve en type sikkerhet og ulike nivåer for tilgang, alt fra å se anleggets flyt til å endre på kjernefunksjoner, sier Ekelund.