Espen Steinan hos Brødrene Dahl avdeling Mo i Rana

Rana kommune forbereder seg godt på vinteren

Stadig flere kommuner i nord innfører mer tydelige krav til isolering av kumtopper. Etter at Rana kommune innførte nye krav om isolerte kumhatter i sine VA-normer var det bare en ting å gjøre for Espen Steinan hos Brødrene Dahl i Mo i Rana.

0

Rana kommune har i de senere år fått påfyll av yngre krefter på tekniske VA-personell, og dette har begynt å slå ut i kvaliteten på VA-normene.

I forbindelse med en regelmessig fornyelse av VA-nettet har man fokusert mer på hvordan kumtopper skal isoleres, blant annet stiller man krav om «formsydd» isolasjon, eller også kalt isohatt, på eksentriske kumtopper.

For Brødrene Dahls avdeling ved Mo i Rana, som tar mål av seg til å være en ledende totalleverandør av VA-materiell til entreprenørene i regionen, er dermed oppgaven gitt.

– Det er en ny giv i mange kommuner, blant andre har Rana kommune begynt å se på VA-normen med nye øyne. Det er snakk om isohatter og økende bruk av rør-i-rør, og det vel slik verden går framover, ranværingene prøver kontinuerlig på å tilpasse VA normen og er ikke redd for å prøve nye løsninger, sier Rana Espen Steinan, selger VMT ved Brødrene Dahls avdeling i Mo i Rana.

For å tilfredsstille kommunen måtte han dermed sørge for å ha en del nye produkter på lager, siden det er høy aktivitet i Rana kommune for tiden på rehabilitering og utskifting av VA nettet. Et av disse var isohatt.

– Jeg kontaktet både betongleverandører og en produsent av isohatter, som alle hadde varene. I sommer fant jeg ut at det var like greit å bestille en stor vending, nærmere bestemt 17 isohatter til vårt lager. Allerede nå er halvparten levert, så det er vel snart på tide å supplere, sier Espen, som har satt seg grundig inn i sakene, og funnet ut at det er flere kommuner som har isohatt i sine normer.

– Jeg antar at dette etterhvert vil spre seg til flere kommuner i denne regionen, vi leverer jo til Hemnes, Træna og Lurøy kommuner også, kommunene i denne regionen er av det lærevillige slaget, sier Espen.

Ved sylindriske kummer er det mer vanlig å bruke plater som klemmes fast utenpå.
– Her har vi sett at slissede plater er best egnet, da får man full tetting og bedre resultat, sier Espen, som også presiserer at det ifølge tradisjonen er vanlig å bruke markisolasjon, men at dette krever en annen grad av tilrettelegging.

– Markisolasjon er billig, men jobben med å legge den koster, og det blir fort større omfang med isolering av areal og gravearbeid.

VAnorm frostsikring rana