Å trimme ventiler er blitt til en lek

Med et nytt verktøy har driftspersonalet i Øyer kommune fått en enklere og tryggere hverdag under arbeid på vannkummer. Tidligere måtte man slepe med seg et verktøy på nesten tyve kilo, ofte et stykke ut i terreng.

0

I forbindelse med avstengning og gjenåpning av ventiler i kummer møter driftspersonalet i Øyer kommune ikke sjelden at ting står bom fast. Det må gjerne legges betydelige krefter til for å få rikket på eldre ventiler, som ofte kan ha stått i samme stilling i en årrekke.

– Det viktigste framskrittet med dette verktøyet er at vi slipper å gå ned i kummen. Med forlengelsen som følger med kan vi stå oppe på bakken og kjøre spjeldene, det hender nemlig også at det er vann i kummene, det kan være godt over en meter dypt, og det kan ta lang tid å få ventilene til å fungere, opptil en halvtime. Det er lenge å stå nede i en kum, forteller Robert Haugen, driftsoperatør i Øyer kommune.

Foruten at det ifølge Haugen er god HMS å slippe å gå ned i kummen, er det også en annen fordel med det nye verktøyet, nemlig at man slipper å slite ut armene på fastgrodd mekanikk.

– Vi har pr i dag ikke noen fast rutine på å trimme alle våre ventiler. Så vi snakker om stengning og åpning i forbindelse med arbeid som tetting av lekkasjer, ved sanering, påkobling av nyanlegg og så videre. Det hendte før at vi gruet oss til det øyeblikket da ventilene skulle operereres, forteller Haugen.

Det hører også med til historien at mange ventiler er fra utbyggingene som foregikk på 70-80 tallet.

– Vi snakker om ventiler som kanskje ikke noen har vært borte i siden tilbake på 70-tallet, da forstår man at det er vanskelig å få rikket de løs, sier Haugen.

Da kommunen for ca et år siden gikk til anskaffelse av en Kettler-Torcbrain batteribasert  ventilbetjener fra AVK ble åpning og lukking av ventiler langt enklere.

– Vi kan ikke få fullrost dette verktøyet, det er utstyrt med et gear, med en utveksling som gjør den veldig sterk. På full kraft er det ingen som klare å holde den igjen, men takket være kraftarmen den er utstyrt med er den enkel å bruke. Det tar tid å trimme ventilene til å lukke helt igjen, med dette verktøyet går det som en lek, sier Haugen.

I tillegg til å bruke verktøyet på kummer har den dessuten vært brukt på renseanlegg, først of fremst fordi den er enkel å ta med seg.

– Den brukes ukentlig av personalet, og den har en teleskopforlenger og har dsssuten mange ulike «bits» som passer til det meste, dette giør den svært anvendelig. Det følger med kun to batterier, som stadig står på lading, men vi har ennå til gode å oppleve at strømmen har tatt slutt. Den trekker nok bort i mot 300 Newton, sier Haugen, som har en våt drøm om å kunne drive mer regelmessig triumming av ventilene i framtiden.

– Særlig er det en stor besparelse for kummer ute i terreng. Tidligere brukte vi et verktøy som gikk på strøm og som veide gode tyve kilo. I en del tilfeller måtte vi hale med oss et aggregat i tillegg. Det var mye træl, men i dag går alt så mye bedre. Vi har foreløpig bare en slik, men kommunen vet hva vi ønsker oss til jul, for å si det sånn, sier Robert Haugen, driftsoperatør i Øyer kommune.