Håvard Næss hos KSB forklarer tvillingoppsett av pumper med nivåstyring av sump

Robust dykkpumpe ønsker våtservietter velkommen

Det har kommet en ny generasjon kloggfrie avløpspumper konstruert for å takle den nye hverdagen på spillvannsnettet. Pumpene er kompatible med de fleste braketter/koblingsføtter som i dag brukes i pumpesumper og kommer i et stort modellutvalg.

0

Avløpspumper er trofaste arbeidshester i det moderne spillvannsnettet. Norske kommuner bruker hvert år betydelige summer på bygging, vedlikehold og drift av pumper for transport av spillvann.

Håvard Næss hos KSB med den nye pumpen fra Amarex og tilbehør

Tøffere hverdag

De senere år har påkjenningene på pumpene blitt større, først og fremst fordi folk har fått nye vaner for hva man kaster i toalettet. Dette har bidratt til å sette pumpene under press og betyr mer arbeid for driftsavdelingene.
 
Under Covid 19 pandemien har man også sett økt i bruk av våtservietter og lignende produkter, siden folk tilbringer mer tid hjemme. Særlig våtservietter har en tendens til å filtre seg sammen og danne store traser på pumpene og i sumpene. Dette og andre fremmede elementer skaper stadig større slitasje og påkjenninger.

– Amarex har sett dette behovet og tatt fram en ny generasjon pumper som er mer robuste og kloggfrie, vi har allerede flere installasjoner med disse pumpene, som bekrefter kvaliteten og driftsegenskapene. Dette er pumper med lang levetid, de tåler uten problem 100 000 driftstimer, forteller Håvard Næss hos KSB, som allerede har lansert de nye pumpene fra Amarex i Norge.

Matchvekt 

I følge Næss ligger mye av de unike egenskapene i matchvekta til pumpa og hvordan den er konstruert. I tillegg er det viktig å velge rett pumpe til den nye hverdagen, slik at den ikke sliter seg ut før tiden.

– Erfarne VA-ingeniører vurderer faktisk ofte pumpa etter vekt. Er det brukt godt med materiale på godset og den er solid bygget orker den mer og den tåler mer juling. Disse Amarex pumpene er også utstyrt med en rekke nye detaljer, som to sett kulelager, noe som avlaster pumpa for hydraulisk stress noe som igjen gir vesentlig lenger levetid, sier Næss.

De nye pumpene har ifølge Næss vært mulig å i introdusere for kommunene fordi de er tilrettelagt for å passe inn i eksisterende pumpesumper.

– Amarex pumpene kommer med et stort utvalg adaptere, slik at man enkelt får den nye pumpa til å smette på plass. Den som vil levere en annen pumpe en den som har stått der fra før må sørge for at den er enkel å bytte, forteller Næss.

Gratis vurdering

Når en pumpe skal skiftes ut vil det som regel betale seg å vurdere om man skal velge en annen pumpe enn den som har stått der fra «tidenes morgen». Dette er en tjeneste som KSB gjør uforpliktende.

– Ofte er det endrede driftsforhold, noe som kan bety at en pumpe må jobbe tyngre, og dermed enten bruker for mye energi eller slites ned fort. Alt for ofte setter man inn samme pumpe som den som har stått der, noe som ikke nødvendigvis er rett. Vi ser også at enkelte entreprenører er gjerrige på pumpene, noe som kan bli kostbart i lengden. Derfor bør man alltid gjøre en vurdering, av både størrelsen på pumpa, egenskaper og arbeidsområde, understreker Næss.

Det gjelder å velge en pumpe som får lov til å jobbe der den er sterkest. Her er det også viktig å velge et løpehjul som er tilpasset forholdene.

– Det er ikke noe som heter universalpumpe, de som snakker om det tilbyr dessverre alt for ofte en pumpe som ikke er egnet, sier Næss.

Åpent kjøp

Norske kommuner blir stadig mer kompetente, men det skal gjerne en del til at man velger noe nytt. I de tilfeller har man kommet i kontakt med kommuner som er konservative i forhold til å prøve nye fabrikater har KSB i enkelte tilfeller installert pumpa i åpent kjøp.

– Vi er spesialister på å finne rett pumpe. Derfor er vi ikke redde for å garantere at pumpa vil lykkes i oppgaven. Det hender at vi leverer pumpa og førts sender regning når kunden har fått se resultatene med egne øyne. Det er de totale driftskostnadene, inkludert service og energiforbruk, samt levetid naturligvis, som forteller hva en pumpe koster. Dette er det stadig flere kommuner som etterspør, forteller Næss.

Foruten pumpene leverer KSB både tilbakeslagsventiler, ventilarrangement og rigger til pumpesumper der det er snakk om nye installasjoner eller rehabilitering.

– De nye Amarex pumpene har dessuten en rekke smarte detaljer og tilvalg, som igjenstøpt koblingsboks. Man kan også få støpsel for pumpeledningen på pumpa. Skulle ledningen bli skadet er det enkelt å skifte smette på en ny, fortelle Næss.

Haifinnesuppe

De nye pumpene fra Amarex kommer i en rekke størrelser, alt fra DN 50 til 150 og med kapasitet til 320 kubikk i timen og løftehøyder inntil 70 meter. KBS leverer også komplette systemer med alterneringsløsninger for tvillingpumper, styreskap med nivåstyring basert på moderne radarteknologi.

– Pumpene egner seg for de fleste typer væsker innen spillvannshåndtering og et tørrstoffinnhold med mye fiber. Det finnes også modeller som har en spesiell deflektor på pumpehuset, kalt en haifinne. Denne holder gjenstandene fast, slik at impelleren kan gnage i filler fremmedlegemer, som for eksempel om en joggesko skulle ha havnet i spillvannet. I pumpa med haifinne har fabrikken allikevel opprettholdt en stor gjennomgang i pumpen, som er en klar fordel i forhold til noen av våre konkurrenter. I de fleste tilfeller klarer man seg med vanlige impellere som for øvrig også er spesialkonstruert til å ikke klogge seg, vi dimensjonerer vanligvis pumpene litt trangere enn rørdimensjonen, forklare Næss.

På de nye brakettene som leveres er det også en pakningsløsning som ikke risikerer å falle ned når pumpen tas opp. Pumpene er også enkle å demontere/montere dersom man mot formodning skulle ha behov for å bytte impeller.

Se film med test av pumpa på ulike gjenstander: