Kommuneadministrasjonen i Færder kommune ligger på Borgheim

Stor usikkerhet om drikkevannet på Færder

I en uke har det vært kokevarsel til flere tusen innbyggere. Ennå har ikke kommunen klart å finne årsaken. Høydebassenget er fra før krigen og skulle egentlig vært renovert.

0

Mange tusen innbyggere i Færder kommune mottok fredag for en uke siden et kokevarsel i form av en sms fra kommunen. En rutinetest samme dag hadde nemlig påvist tarmbakterier i Teie vannbasseng.

Siden det første varselet kom ut har innbyggerne ikke hørt noe mer fra kommunen, som imidlertid har informert noe på sine hjemmesider og forøvrig brukt lokalpressen.

Kommunen har imidlertid ikke klart å finne årsaken til forurensningen.

– Det ga utslag på svarene vi fikk inn i går torsdag, fortalte kommunedirektør Toril Eeg til Tønsbergs Blad 2. juli, altså nøyaktig en uke etter det første varselet.

Eeg opplyser imidlertid overfor avisa at det har vært dykkere nede i vannbassenget nylig, noe som kan ha vært med på å påvirke vannkvaliten.

Kommunen må etter forskriften vise til «rene» prøver to dager på rad for at vannet skal kunne friskmeldes igjen.

I dag fredag formiddag, altså en uke etter varselet, sitter kommunes folk ifølge Tønsberg Blad og diskturerer hva som skal gjøres.

– Vi vet jo ikke om dette vil ta et par dager til eller om det kan ta flere uker, sier Martin Vedvik, familiefar bosatt på Færder og som selv jobber med VA-prosjektering.

Ifølge Mona Bjune, virksomhetsleder for drift og anlegg i Færder kommune viser den siste vannprøven viser en nedadgående tendens, men det er fortsatt litt påvisning.

Vannbassenget på Teie ble oppført i 1932. Kommunens vannledningsnett består av  høydebassenget, et utjevningsbasseng på Feierskauen, åtte trykkøkningsstasjoner og ca. 290 km vannledninger.

Kommunen skulle egentlig ha renovert bassenget allerde i våres. Slik har det ikke blitt.

– Det satte korona en stopper for, leveranser av deler ble utsatt, noe som førte til forsinkelser, sier Bjune til Tønsberg Blad.