Ny nivåbryter klar for Norge

Nivåvipper er den vanligste og enkleste sensoren for nivåmåling i verden i dag og styrer pumper i størstedelen av landets pumpestasjoner. Nivåvipper er rimelige i innkjøp, enkle å montere, men er også følsomme for ytre, og særlig mekaniske forstyrrelser.

0

Nivåvipper er gode, tradisjonelle løsninger for pumpestyring, men de krever en god del plass og volum for å fungere som de skal, man må passe på at de ikke henge seg fast i pumper, kjettinger, stiger og lignende. De utsettes over tid for slag og støt av turbulens og tynges ned av papir, filler, fett og slam som i verste fall blokkerer vippens funksjon.

– Nivåvipper har ofte ekstern vekt for å justere innslagspunktet, men det gir uansett et noe unøyaktig innslagspunkt og utsetter kabelen for mye mekanisk og kjemisk slitasje, sier Stig Jarle Johansen, produktansvarlig for instrumentering hois Sigum Fagerberg, som i samarbeid med Baumer har utviklet et nytt alternativ til nivåvipper.

Ifølge Johansen er den like enkel i bruk og har samme enkle installasjon, men som eliminerer ulempene. Det er en elektronisk nivåbryter som monteres hengende i kabelen. 

– Den reagerer øyeblikkelig når den kommer i kontakt med vann og gir millimeterpresis aktivering. Sensoren har ingen behov for å flyte omkring og kan monteres på trange områder uavhengig av øvrig utstyr i kummen. Den blokkeres heller ikke av papir, fett og fremmedlegemer og er med sin konstruksjon i Syrefast stål og PEEK kjemisk bestandig mot det meste, forteller Jonansen.

I spesielle situasjoner med f.eks skumdannelse, turbulens eller gjentagende problemer med

Salgsingeniør Heine Karlsen hos Sigum Fagerberg viser fram produktet.

fett og slam kan man enkelt programmere sensoren for å se bort fra dette og også justere dempingen for å unngå aktivering ved vannsprut eller kondens. 

– Som en ekstra bonus kan sensoren programmeres til å f.eks aktiveres kun av olje i kummen; en nyttig funksjon som gir tidlig varsel ved forurensinger, forteller Johansen.

Sensoren heter Baumer LBFS IP68 kan brukes for pumpestyring, høy/lav alarm, som oljevakt, overløpsvarsling, tørrkjøringsvern eller i kombinasjon med øvrige sensorer i serien. Sensoren fungerer like godt på væske, tørrstoff eller klebrige medier.

Baumer LBFS IP68 er en del av Baumers  CleverLevel-serie av elektroniske nivåbrytere. Modellen er en neddykkbar(IP68) videreutvikling av Baumers LBFS hanging-version (IP67) sensoren som står i en rekke installasjoner rundt om i landet, bla. på kornsiloer og på tanker for fiskeforproduksjon.

– I tillegg står andre CleverLevel versjonene installert på alle mulige rare installasjoner, vi selger til alt fra renseanlegg, meierier, farmasøytisk industri, skip, havbruk, kraftstasjoner osv. Det er nesten bare fantasien som setter grenser hva disse bryterne kan brukes til. Denne nye modellen er nå et særdeles godt alternativ til vippestyring, og til en fornuftig pris, avslutter Johansen.

Sensorene gir 24Volts PNP eller NPN signal som kan tilkobles direkte til de fleste styresystem eller via releer for direkte styring. Sensoren kan leveres med flere kabellengder og er også tilgjengelig for ATEX områder.