Byggstudenter på Praktisk Dag: f.v. Ida Cathrine Ask Johansen, Jorun-Marie Onsager, Marta Tölche og Natalia Fillipova

VA-bransjen åpner igjen

Nylig gikk Praktisk Dag av stabelen i verkstedehallene til Kalnes Videregående Skole i Sarpsborg. Både leverandører, kommunefolk og rådgivere samlet seg for en dag i sola og for en prat om nye og smarte praktiske løsninger innen VA-Faget.

0

På tross av at datoen på året tradisjon tro pleier å være en av de første kjølige høstdagene syd i Viken varmet sola skikkelig. Det hersket en munter post-corona stemning rundt utstillingene i maskinhallen ved Kalnes Videregående Skole i går.

Godt oppmøte fra Nicolaysen Transport og Anlegg. F.v. Anders Melleby (lærling), Christian Johansen (maskinfører), Adrian Andresen (maskinfører), Amund Johnsbråten (lærling), Mathias Olsen (rørlegger) og Jonas Schiøttz, anleggsleder.

For syvende året var et tyvetalls leverandører til VA-bransjen representert med sine folk og rikelig med varer; og tilstrømningen av både kommunefolk, rådgivere, entreprenører og studenter var den største noensinne.

– Nå har jo anleggsbransjen kjørt på gjennom denne krevende perioden, uten VA stopper Norge, men vi har vært sulteforet på personlig kontakt. Det virker som om de fleste er veldig oppstemt for at karantenen er tilbakelagt og at det går an å treffes igjen.  Vi har aldri hatt så mange besøkende og både utstillere og besøkende virket veldig tilfreds her i dag, sier Cato Jensen hos Brødrene Dahl, som i samarbeid med faglærer Tom Lilleborgen på  VK2 studiet ved Kalnes Videregådene skole sto for arrangementet.

Sterk gruppe rådgivere fra WSP: Steinar Nylænde, Arne Halvor Thingstad og Veronica Bø.

Jensen kunne fortelle at samarbeidet startet for flere år siden, da det gjaldt gjennomføring av ADK kurs. BD kombinerte med kurset et besøk for kursdeltakerne på BD´s servicesenter i Sarpsborg der man fikk en presentasjon av forskjellige produkter samt at man hadde arrengert besøk fra utvalgte leverandører.

– Siden Kalnes Videregående skole rekrutterer folk i vår bransje passer det veldig godt å gjennomføre praktisk dag der borte. Lokalene og uteområdene er godt egnet  til vårt bruk på dette arrangementet. De ansatte er veldig flinke til å stelle i stand for oss, og også i år kom masse leverandører og kunder, forteller Jensen.

Charles Berg Humlekjær fra Sulzer var godt fornøyd med frammøtet og interessen

Faglærer på VK2 i anleggsfag Tom Lilleborgen var også svært tilfreds med arrangementet.

– Vi tilbyr flere linjer innenfor VK 2, for eksempel anleggsmaskinfører, banemontører og kompetanse innen fjell og bergverk. Vi er en fullblods yrkesskole innen et bredt spekter av anleggsteknikk med ulike fagbrev. Den som vil lære anleggsteknikk går herfra med en solid kompetanse og praktisk bakgrunn. Den som har fulgt med i timen vil sannsynligvis uten vanskeligheter finne seg noe å gjøre, anleggsfaget er et godt valg og vi synes dette er et vinn-vinn arrangement som er blitt en god tradisjon, sa en tilfreds Lilleborgen.

Som vanlig var de fleste store leverandører representert med egne spesialvogner og utstillinger, og praten gikk livlig mellom utstillere, entreprenører og folk fra alle kommuner syd i Viken.

Alexander Skovly i engasjert øyeblikk når han forteller om en ny typer avløpspumper uten sump.

– Vi har et sterkt og bra arbeidsmiljø med dyktige ansatte, og vi ser alltid etter nye ivrige lærlinger så fort våre har bestått fagprøvene sine. Vi liker å diskutere løsninger og det er alltid noe nytt å se og lære. VA-faget er i utvikling og vi har mange lærevillige og nyskjerrige maskinførere i firmaet som vi tok med hit i dag. Praktisk Dag er et flott tiltak for å se nye innovative løsninger og produkter fra leverandører. Morsomt med lærerike avbrekk, og vi tok selvfølgelig noen notater bak øret. Gutta virker fornøyd med opplegget, og det er alltid en fordel å hilse på de ulike representantene i vårt distrikt, det kan jo hende en vakker dag vi står ute på en jobb og har spørsmål, sa Jonas Schiøttz, anleggsleder hos Niclolaysen Anlegg Transport i Råde, som hadd med seg fem av sine ansatte denne dagen.

Cato Jensen og Tom Lilleborgen var veldig fornøyd med dagen og samarbeidet.

Blant rådgivere som hadde møtt opp var WSP, som med egen avdeling i Sarpsborg hadde kort vei til arrangementet.
Blant rådgivere som hadde møtt opp var WSP, som med egen avdeling i Sarpsborg hadde kort vei til arrangementet.
– VA-bransjen er en stor familie som løser prosjektene sammen. En rådgiver bør kjenne løsninger og sette seg inn i mulighetene. Vi skal vise korteste vei til mål. Derfor er vi her i dag, sa Steinar Nylænde ved WSP i Sarpsborg, som hadde med seg Arne Halvor Thingstad og Veronica Bø.

En utstiller som har vært med så lenge noen kan huske er Olimb Anlegg, som har vært en ledene utøver av No-Dig faget.
– Det er en fin stemning nå, det virker som om alle i den estore familien i bransjen er oppriktig glade for å se hverandre igjen, sa Trygve Nordby.

Nettopp for studenter og elever ved VK-fag er Praktisk Dag blitt en slags liten dåp i Nedre Glomma regionen. Mange lærere fører klassene sine hit, der alle leverandørene er til stede på et kortreist arrangement.
– VA-faget er spennende og Praktisk dag var helt supert. Det var veldig hyggelig å prate
John Sydtveit viser fram en av utallige typer skjøtemuffer.

med alle utstillerne sa en firstemt gruppe fra byggingeniør studiet ved Høgskolen i Østfold, Fredrikstad.

En av mange som nøt anledningen til å vise fram mye av godtebutikken hva gjelder praktiske løsninger var John Sytveit fra Trelleborg. Han hadde bordet fullt av ulike løsninger på praktisk utfordringer innen rørfraget.

– Den største gleden vi kan ha er å gjøre rørleggeren god, det gjør vi med alle våre muligheter, og ikke alle vet at vi lager spesialløsninger på bestilling i vårt eget vulkaniserings verksted. Det finnes alltid en løsning, understreket en alltid opplagt Sydtveit som smilte om kapp med sola på Kalnes i Sarpsborg.