Blyforgiftningen i Flint. 626 millioner dollar i erstatning

En amerikansk dommer har fastsatt et oppgjør på 626 millioner dollar til ofrene for blyvannkrisen i Flint, Michigan i 2014-15.
Mesteparten av pengene skal gå til byens barn som er blitt utsatt for å drikke forgiftet vann, berørte voksne, bedriftseiere og alle som har betalt for vannet.

0

Minst 12 mennesker døde etter at myndighetene byttet vannkilde til Flint-elven, og uten å behandle det etsende vannet tilstrekkelig. Det førte til at blyet i enkelte gamle rør lekket ut av og kom inn i drikkevannet.

I 2014 byttet Flint vannforsyning, fra Detroit bys system, som henter råvann fra Lake Huron, og brukte i stedet vann fra Flint-elven. Flint var i en økonomisk unntakstilstand og byttet var ment å spare byen for millioner av dollar.

Men vannet fra elven var mer korrosivt enn Lake Huron-vannet og ble ikke behandlet ordentlig, noe som førte til at bly lekket ut fra rørene.

Beboere begynte å legge merke til at vann fra springen noen ganger kom ut blått eller gult – og mange begynte å miste håret, eller utvikle utslett på armer og ansikt.
Til tross for dette benektet lokale tjenestemenn og ledere at noe var galt i over et år, selv om innbyggerne klaget over at vannet smakte og så rart ut.

Et utbrudd av legionærsykdom fulgte dessuten, og nesten 100 000 innbyggere ble stående uten trygt vann fra springen. Tusenvis av byens innbyggere anla senere søksmål mot staten Michigan.

– Forliket som ble oppnådd her er en bemerkelsesverdig prestasjon av mange grunner, sa distriktsdommer Judith Levy onsdag i forrige uke.
Hun la til at avtalen «fastsetter et omfattende kompensasjonsprogram og tidslinje som er konsistent for hver kvalifiserende deltaker».

Det meste av oppgjøret skal betales av staten Michigan, som ble anklaget for gjentatte ganger å overse folkehelserisikoen.

I fjor henla påtalemyndighetene alle straffeanklager mot tjenestemenn som venter på rettssak over krisen, og sa at det var behov for en mer grundig etterforskning, som fortsatt pågår.

Byen har siden gått tilbake til å bruke Detroits vannsystem. Imidlertid er mange lokale innbyggere fortsatt avhengige av flaskevann for å drikke, lage mat og vaske, og sier at de ikke lenger stoler på regjeringen. Flint har en majoritet av afroamerikanske innbyggere, der mer enn 40% av innbyggerne lever i fattigdom. Daværende president i USA, Barack Obama, erklærte en nasjonal nødsituasjon i Flint da skandalen ble kjent.

I januar 2021 ble tidligere guvernør Rick Snyder siktet sammen med den tidligere helsedirektøren i Michigan og syv andre tjenestemenn etter mer enn ett år med ny etterforskning. Også nå er det uoverlagt drap blant siktelsene for et par av de siktede.