Kleppestø er kommunesentrum i Askøy kommune i Hordaland. Foto Wikipedia Commonse

Inngikk kontrakt med oligark eiet firma

Askøy kommune har forsøkt å si opp en kontrakt på 160 millioner med Nordic Water Products, med henvisning til at den russiske oligarken Viktor Vekselberg er på eiersiden i selskapet. Vekselberg er underlagt sanksjoner fra USA, Australia og Storbritannia.

0

Nordic Water Products vant nylig en anbudsrunde om å bygge et renseanlegg til 160 mill NOK i Askøy kommune. Kommunen reagerte imidlertid i etterkant på selskapets eierstruktur. Dette melder Dagens Næringsliv (DN).

Nordic Water Products eies av det svenske selskapet Nordic Water Products Holding, som igjen i sin helhet siden januar 2021 har vært eiet av det sveitsiske selskapet Sulzer AG. En av de store eierne i Sulzer AG er den Ukraina-fødte russiske oligarken Viktor Vekselberg. Vekselberg sies i flere medier å være nær Kreml og var allerede i 2018 underlagt sanksjoner fra USA. Han eide da majoriteten av aksjene i Sulzer.

For å svinge utenom sanksjonene i USA valgte selskapet en løsning på de umiddelbare problemene ved å erverve deler av Vekselbergs aksjer slik at han ikke lenger var majoritetseier.

Han ble også fratatt alle økonomiske rettigheter i Sulzer, hans eierskap er låst og aksjeendringer må godkjennes av den ansvarlige amerikanske handelsmyndigheten, ifølge en tjenestemenn ved Sulzer.

Løsningen har gjort Sulzer i stand til å fortsette å operere i det amerikanske markedet, da Vekselbergs eierandel ikke når 50 prosent.

Vekslberg eier i dag 48,82 prosent av Sulzer AG. Siden krigen i Ukraina startet, har Vekselberg også havnet på sanksjonslistene i Storbritannia og Australia. Norske pensjonspenger er også investert i Sulzer AG via Norsk Bank Investment Management (1,27 prosent).

Askøy kommune har nylig testet ut om det er forenlig med norsk lov å inngå avtale med Nordic Water Products. Saken er etterforsket av Norconsult, det norske UD og et advokatfirma for å sjekke eierskapet.

Konklusjonen er at det ikke foreligger noen sanksjoner mot Vekselberg i dag, som påvirker norsk lov. Blir han satt på EUs sanksjonsliste kan det få ringvirkninger, men da bør det være i tilfeller hvor eierandelen overstiger 50 prosent.

– Da advokatfirmaet sa at det ikke var ulovlig, må vi inngå avtaler, sier kommunaldirektør Eystein Venneslan, til DN.

Eystein Vennesla opplyser videre at de ellers kunne blitt saksøkt for millionbeløp for kontraktsbrudd i forhold til lov om offentlige anskaffelser i Norge. Askøy kommune vil nå fortløpende vurdere utviklingen i eventuelle EU-vedtak og om kommunen eventuelt vil være i stand til å si opp avtalen.

I dag inkluderer Sulzer AG de tidligere merkene Pumpex, Scanpump, ABS, Nopon og Swedmeter. Nordic Water Products Holding er et datterselskap av konsernet.

Vekselberg fikk internasjonal oppmerksomhet da luksusyachten hans Tango ble beslaglagt på Mallorca i midten av mars. Han er også en av tre russiske oligarker som gjennom selskaper er større i aluminiumssmelteverket Kubal i Sundsvall i Sverige.

NB: VANytt skrev tidligere at Askøy kommune ønsket å bryte kontrakt med Nordic Water. Dette stemmer imidlertid ikke, man hadde ikke underskrevet kontrakt, men vurderte det. Under prosessen fant man ut at man ikke hadde juridisk hjemmel til å nekte å inngå avtalen.