Algeoppblomstringer kan gi et grønt skjær til vannoverflaten. (Foto: NIVA)

En alge-varslings app for alle

Ser du grønt vann i sommer? Ny app lar deg melde fra om potensielt skadelige oppblomstringer. Innbyggere over hele Norge oppfordres til å hjelpe med å rapportere inn potensielt skadelige oppblomstringer av cyanobakterier, også kjent som blågrønnalger.

0

De er mikroorganismer som forekommer naturlig i innsjøer og elver og ved store mengder kan de true drikkevannskilder. De produserer lever- og nervegifter som kan gi hudutslett, øyeirritasjoner, oppkast og muskelsmerter.

I fjor sommer omkom tre hunder etter kontakt med farlige oppblomstringer.

I sjøer som er høyt belastet med utslipp kan de forekomme i så store mengder at de blir synlige i vannet som blågrønne striper, klumper eller flak, og da kan de utgjøre en helserisiko for mennesker, kjæledyr og husdyr.

Apportering

Hundeeiere, badegjester, båtfolk, sportsfiskere og alle andre som tilbringer sommeren i eller rundt ferskvann kan nå rapportere algeoppblomstringer med en app kalt «Bloomin’ Algae«. NIVA lanserer appen i samarbeid med Folkehelseinstituttet og Veterinærinstituttet og håper publikum vil ta den i bruk i sommer.

Med appen kan man selv registrere oppblomstringer og sende det direkte til forskere i NIVA. Forskerne vurderer sannsynligheten for at det er cyanobakterier og mulig risiko for mennesker og dyr. Man får rask tilbakemelding så brukeren får vite om det er en skadelig oppblomstring.

Registreringene i Bloomin’ Algae-appen vil bli brukt til å varsle lokale myndigheter og gi tidlig varsel til vannbrukere. Dataene som innhentes vil også hjelpe forskere med å forstå endringer i risiko for oppblomstring som følge av klimaendringer og ekstreme værhendelser.

Hvordan ser det ut?

Algene har ofte en blågrønn farge, noen ganger med turkise flekker eller bånd synlige når de hoper seg opp langs land. Vannet kan se ut som «spinatsuppe» eller ha et tynt, blågrønt flak på overflaten.

Det anbefales å holde små barn og kjæledyr borte fra vann med slikt grønt vann. Hvis man er bekymret for at man har vært i kontakt med cyanobakterier, bør man oppsøke lege eller veterinær.

– Cyanobakterier danner vanligvis oppblomstringer fra slutten av juni til høsten, sier Sigrid Haande, ferskvannsøkolog ved NIVA.

– Oppblomstring er spesielt vanlig i fylker som Innlandet, Viken, Vestfold, Telemark, Rogaland og Vestland, men vi vil gjerne ha et mer helhetlig bilde av oppblomstringer over hele landet.

Appen kan lastes ned fra Google Play og App Store.

For å lære mer om appen, cyanobakterier og oppblomstringer kan du besøke NIVAs nettsider: Informasjon om cyanobakterier (blågrønnalger) – NIVA