Hålandsvatnet har i lang tid blitt tilført store mengder næringsstoffer. Det har ført til overgjødsling og årlig masseoppblomstring av blågrønnalger (cyanobakterier). |Foto: Ørjan Simonsen.

Jordbruket er hovedutfordringen

Hålandsvatnet har i lang tid blitt tilført store mengder næring. Det har ført til oppblomstring av blågrønnalger (cyanobakterier). Miljødirektoratet har varslet om at foretaket kan bli pålagt å redegjøre for tiltak mot forurensing av Hålandsvatnet.

0

Det stilles stadig høyere krav vil utslipp fra renseanlegg men i mange vassdrag er det betydelige utslipp fra landbruk, noe som setter både vannkilder og rekreasjonsverdier under press. Våren 2022 publiserte Miljødirektoratet en rapport fra NORCE og NIBIO som viser at avrenning fra jordbruket er hovedutfordringen i Hålandsvatnet. Innsjøen blir tilført om lag 730 kilo fosfor per år, og 85 prosent av tilførslene kommer fra jordbruksavrenning.

For at innsjøen skal oppnå god miljøtilstand må tilførslene av fosfor reduseres med om lag 63 prosent. Grønnsakproduksjon innebærer en intensiv form for jordbruk, med inntil 3-4 avlinger i løpet av en sesong. Slik intensiv drift med tilførsel av mye gjødsel innebærer høy risiko for at jordpartikler og fosfor renner ut i innsjøer og elver.   

Foretaket Einar Hanasand har i denne forbindelse mottatt varsel fra Miljødirektoratet om pålegg om informasjon og undersøkelser knyttet til arealavrenning til Hålandsvatnet. Miljødirektoratet etterspør mengde og typer grønnsaker som er dyrket, oppdatert og kartfestet informasjon om innhold av fosfor i jorda foretaket disponerer, hvor mye gjødsel som er brukt, i hvilken grad gjødslingen har tatt hensyn til arealets gjødslingsbehov og jordas fosforstatus, og hvilke tiltak som er gjort for å hindre forurensning til innsjøen.

Miljødirektoratet har gitt foretaket frist til 23. juni 2023 for å kommentere varselet.

Etter initiativ fra Statsforvalterens landbruksavdeling i Rogaland er det igangsatt et 3-årig prosjekt for å bedre vannkvaliteten i Hålandsvatnet, og det skal utarbeides en tiltaksplan som skal bidra til dette. Det varslede pålegget er ikke en direkte del av prosjektet hos Statsforvalteren, men Miljødirektoratets bidrag gjennom dette pålegget vil supplere Statsforvalterens arbeid.

Som myndighet for forurensning i form av arealavrenning fra jordbruk, kan Miljødirektoratet følge opp enkeltsaker. Direktoratet kan pålegge virksomheter som forurenser å sende opplysninger om driftsforhold, og å innhente annen informasjon som er nødvendig for å vurdere om forurensningen er lovlig i henhold til forurensningsloven.

Utfordringene med vannmiljøet i Hålandsvatnet har vært kjent i mange år, og Miljødirektoratet har fått flere henvendelser og bekymringsmeldinger om tilstanden i vannet. Overvåking viser at miljøtilstanden har forverret seg de siste 15-20 årene, og er nå i svært dårlig miljøtilstand. Det er oppblomstring av giftige alger og advarsel mot å bade i innsjøen omtrent hvert år. Nyere rapporter viser at mange av innsjøene på Jæren har tegn til forbedring av vannmiljøet, men dessverre går utviklingen i Hålandsvatnet i motsatt retning.