Vannkiosken i Kivik leverer teknisk vann. FOTO: Maria Åsing/Österlen VA

Framtidens vann er gjenvunnet

Sveriges første vannkiosk med renset avløpsvann, såkalt teknisk vann, har nettopp åpnet i Kivik. Selv om det rensede vannet i prinsippet er av drikkevannskvalitet, har kiosken kun tillatelse til å bruke det i applikasjoner hvor vannet går tilbake til avløpsnettet. I dag er det ingen spesifikk lovgivning for bruk av resirkulert avløpsvann i andre områder enn landbruket.

0

Vannet kan i dag kun brukes til vask av lastebiler og offentlig toalett og tømmestasjon for gråvann fra bobiler som bygges sør for havna i Kivik i forbindelse med vannkiosken. Dette til tross for at vannet nesten når drikkevannskvalitet allerede i dag og holder vanningsklasse A i henhold til EU-forordningen om gjenbrukt avløpsvann i landbruket.

Neste år regner man med at vannet kan for eksempel brukes til vanning, svømmebasseng, vaskemaskin og industri. Vannet kalles teknisk vann, men det er svært nær drikkevannskvalitet allerede i dag og holder vanningsklasse A i henhold til EU-forordning 2020/741.

UV-filtre

Ved å bruke UV-filtre for å drepe bakterier, er ambisjonen å demonstrere og teste muligheten for å oppgradere det resirkulerte avløpsvannet til drikkevannsnivå på sikt. Innen 2025 er målet å levere teknisk vann, men før prøvetakingen kan starte kreves det lovlig godkjenning.

– Dette er et samfunnsviktig prosjekt der Simrishamn kommune ligger i forkant av lovverket. Det er første gang en vannkiosk forsynes med resirkulert avløpsvann og testes lovlig, noe som gjør anlegget vårt unikt, sier Stefan Blomqvist, avdelingsleder i Österlen VA.

I så fall vil resirkuleringen avslutte vannets kretsløp for første gang; fra grunnvann via drikkevann til kloakk og tilbake til samfunnet.

– Hver kubikkmeter resirkulert vann som brukes er en kubikkmeter drikkevann spart, sier Stefan.

Simrishamn

Satsingen på vanngjenvinning sammen med farmasøytisk rensing i avløpsvann er deler av en langsiktig strategi som Simrishamn kommune har jobbet med siden 2014. Ifølge Stefan er begge prosjektene avhengige av hverandre og må drives parallelt.

– Bakgrunnen og målsettingen er trygg vannforsyning i kommunen, også for beboere utenfor vannkollektivet. Det er også en sentral del av kommunens bærekraftstrategi, hvor vi har kommet langt. I tillegg er det på EU-nivå ingenting de heller vil gjøre enn at industrien skal utvikle seg mot sirkulære strømmer og en sirkulær økonomi.

Simrishamn kommune ligger foran og nå har vi fått tillatelse fra Fylkesnemnda til å lede vann til vannkiosken men kun bruke det til prøvetaking, spyling av lastebiler, offentlige toaletter og spyling av tømmeplaten for bobiler. Denne tillatelsen gjelder til høsten 2025, deretter håper vi at det kommer retningslinjer for å begynne å distribuere til andre kunder, sier Stefan.