Får ikke betalt for overtiden

13,5 prosent av nyutdannede ingeniører og teknologer får ikke betalt for overtidsarbeid, viser Nitos ferske lønnsstatistikk for privat sektor. – Det er nøyaktig 13,5 prosent for mange, sier Kirsten Rydne, advokat i Nito.

0

Som i mange andre bransjer er det i mange private foretak en forventning om at man som ung nyansatt medarbeider noen ganger må trå til noe ekstra. Ofte i forbindelse med arrangementer eller når man jobber med frister kan det bli overtidsarbeid, der det ikke kan forventes at man får betalt for strevet.

Tradisjoner

Tradisjonelt har advokatbransjen vært kjent for at den som har ambisjoner må jobbe langt utover normal arbeidstid. Det hører liksom med til tralten at den som skal opp og fram må ofre seg litt for firmaet.

Nitos ferske lønnsstatistikk for privat sektor viser også ikke overraskende at 13,5 prosent av nyutdannede ingeniører og teknologer ikke får betalt for overtidsarbeid. Dette reagerer Nito på i en pressemelding.

– Det er vanskelig å se for seg at en nyutdannet skal kunne være unntatt arbeidstidsbestemmelsene når du ser på kriteriene for unntak, sier Kirsten Rydne, advokat i Nito.

– Jeg kan ikke se for meg at en nyutdannet arbeidstaker skulle kunne gå inn i en slik jobb. Det er snakk om stillinger høyt oppe i organisasjonen med særlig stort ansvar. Unntaket, mener Rydne, kunne være hvis du gikk inn i som daglig leder i en oppstartsbedrift som du selv har startet og leder.

Forpliktelser

– Unge må tenke seg nøye om før de går inn på en slik kontrakt. Det er en avtale der du er litt utsatt, for når arbeidsmengden øker må du bare gi på. Det som fungerer greit de første årene kan vise seg å ikke fungere så greit når du får ditt første barn for eksempel og får andre forpliktelser, sier Nitos advokat.

Men, det er ikke bare enkelt å skulle si nei når du får ditt første jobbtilbud. Da er du opptatt av å lande jobben.  Du bør vurdere om det er for risikabelt å ta opp spørsmålet om unntak fra overtiden. Siden loven er ufravikelig er dette noe som kan tas opp senere. Ta kontakt med din fagforening for å gå gjennom arbeidskontrakten og få den rådgivningen du trenger, oppfordrer Kirsten Rydne.

Ifølge Nito er det følgende kjennetegn ved en ledende stilling som kan unntas fra arbeidstidsbestemmelsene:

  • Høyt oppe i organisasjonshierarkiet.
  • Klare lederfunksjoner – budsjettansvar/resultatansvar, personalansvar og arbeidsledelse.
  • Myndighet til å treffe beslutninger på vegne av virksomheten.
  • Vurderer og avgjør selv behovet for egen arbeidsinnsats.
  • Styrer i stor grad egen arbeidstid.
  • Er ikke underlagt fast kontroll av arbeidstiden.

Ifølge Nito er det følgende kjennetegn ved en særlig uavhengig stilling som kan unntas fra arbeidstidsbestemmelsene:

Er ikke underlagt fast kontroll med arbeidstiden
Overordnet og ansvarsfull stilling.
Tydelig og åpenbar selvstendighet.
Prioriterer selv sine arbeidsoppgaver, dvs. begrenset plikt til å følge instrukser om eget arbeid.
Muligheter til å påvirke frister og andre ytre forutsetninger for arbeidet.
Styrer i stor grad egen arbeidstid.