I forgrunnen sedimentasjonsdam, bortenfor det våtmarken. Planter er satt ut, men ennå ikke helt synlige.

PFAS: Sammenligner natur med teknologi

Forskningsprosjektet Iswim bygger testsenter for ulike løsninger for behandling av overvann. Første trinn er en våtmark. Neste er et pilotanlegg for å teste nye renseteknikker. Målet er å sammeligne naturbasert rensing med ulike teknologier der hovefokus er på persistente miljøgifter som PFAS.

0


I Värpinge i vestre Lund har VA SYD nylig ferdistilt en våtmark med sedimentasjonsdam der store overvannsstrømmer fra omkringliggende bebyggelse skal renses. Det bygges nå et testområde ved siden av våtmarken for utvikling av nye teknologier og økt kunnskap for overvannsbehandling.

Miljøgifter

I tillegg til de direkte fordelene vil området fungere som testområde for behandlingsløsninger. Når vannet har passert våtmarken, ledes det videre til et pilotanlegg for å teste nye teknologier. Det legges vekt på rensing av vanskelig håndterlige og til dels ukjente miljøgifter som forekommer i overvann – med særlig fokus på PFAS.

– Det er som en totrinnsrakett. I første trinn kan vi måle rensingen i våtmarken og sammenligne den med biofiltre og membraner. Der fjerner vi partikkelforurensning. Trinn to er aktivert karbon, som skal rense ut blant annet PFAS, sier Carina Svensson, prosjektleder for ISWIM ved Sweden Water Research.

Tar opp

Våtmarken har som mål å ta opp forurensning som partikler og oppløste metaller, næringsstoffer, organiske stoffer m.m. Våtmarksanlegget består av en sedimentasjonsdam etterfulgt av selve våtmarken. I sedimentasjonsdammen skjer rensingen først og fremst ved at større partikkelbundne forurensninger faller til bunns. I den påfølgende våtmarken skjer rensing gjennom sedimentering av mindre partikler og gjennom plantevekst og andre biologiske prosesser som vil redusere nivåene av løste miljøgifter.

Nedslagsfeltet for våtmark er cirka 100 hektar og ligger i vestre Lund. Mer enn halvparten av arealet består av nærings- og industriområder, resten er boliger, parkområder, skog og jordbruksareal. Dette bidrar til høye nivåer av forurensning i Höjeelva, i det sørlige Lund, noe man regner med at overvannssystemet bør bidra til å redusere innholdet av.

Infrastruktur

Prøveplassen parallelt med den anlagte våtmarken består av en infrastruktur som tillater testing av ulike behandlingsteknikker for overvann. Formålet med teststedet er å bidra til en teknologioverføring ved å fungere som et teststed for nåværende og fremtidige problemstillinger innen overvannsbehandling.

Sammensetningen i overvann varierer sterkt, både mellom ulike nedbørshendelser og innenfor en enkelt nedbørshendelse. Ved å muliggjøre tester på «levende» og ekte regnvann under reelle forhold, som varierende temperatur, er det mulig å se hvordan teknikkene og rensemetodene oppfører seg i et mer reelt miljø før de deretter brukes på utendørs rørledninger og i tette byer.

Verktøykasse

Målet er å utvikle en tilpasningsdyktig «verktøykasse» av renseteknikker som kan tilpasses ulike behov og steder i landet og i vannsystemet. Demningen og våtmarken sto ferdig i desember 2024, pilotanlegget under bygging.

– Målet vårt er at dette skal komme hele VA-Sverige til gode. Derfor er det fint at vi har med oss ​​universiteter og VA-bedrifter fra ulike deler av landet, fra sør til nord, sier Carina Svensson.
Pilotanlegget er en del av Iswim-prosjektet, som ledes av Sweden Water Research i samarbeid med Malmö universitet, Lunds universitet, Luleå tekniska universitet, Lumire i Luleå, MittSverige Vatten & Avfall i Sundsvall og VA Syd. Prosjektet har fått midler fra Formas Blå innovasjon – et implementeringsprosjekt.