– Vi er fremdeles i utredningsfasen, og det er ikke besluttet å bygge renseanlegg på Tofte. Vi tror likevel det er fint og nyttig både for oss i Veas, Statkraft og Silva og for lokalmiljøet på Tofte at vi snakker sammen allerede nå. Vi skal informere og svare så godt vi kan på det vi vet, og så håper vi på gode innspill fra innbyggere og andre som er interessert i hvordan vi jobber med samarbeid for en friskere Oslofjord. Vi håper å se mange på møtet, sier konsernsjef Kjetil Wang-Hansen i Veas.
I tillegg til Veas vil Statkraft Tofte, Silva Green Fuel og Asker kommune være til stede i møtet for å informere og svare på spørsmål fra publikum. Oslofjorden Friluftsråd holder et innlegg om Oslofjordens tilstand.
Møtet er åpent for alle som er interessert. Påmelding er ikke nødvendig, men maksimalt antall i lokalet er 100 personer.
Bakgrunn
- I august 2024 startet Veas arbeidet med mulighetsstudien «Nitrogenfjerning for en region», hovedsakelig finansiert med støtte fra Miljødirektoratet. Konsulentselskapet Rambøll fikk oppdraget med å utarbeide en rapport, der det overordnede målet var å se på om det kan være samfunnsøkonomisk og miljømessig gevinst ved å tenke enda større om samarbeid enn det som hittil har vært vanlig i norsk avløpsbransje. Mulighetsstudien omfattet 14 kommuner langs Oslofjorden.
- Rapporten pekte på både mulige utfordringer og gevinster med en slik løsning, men konkluderte med at ideen var verdt å utrede videre. Derfor søkte Veas om nye midler fra Miljødirektoratet, og søknaden om støtte ble innvilget fullt ut, med 3,4 millioner kroner. Målet for neste fase av Tofte-utredningen er å fremskaffe mer detaljert informasjon, slik at det blir mulig for de aktuelle kommunene å sammenligne Tofte-alternativet med andre, mer lokale løsninger for nitrogenrensing.
- Veas har inngått avtale med konsulentselskapene Rambøll, COWI, Norconsult, NIVA og DHI, som skal jobbe sammen i et konsortium om neste fase av utredningen, en såkalt konseptutredning. Målet er at avgjørende nøkkelinformasjon skal være klart før sommeren.
- Det foreligger ingen avtaler mellom kommunene og Veas som forplikter partene til å realisere Tofte dersom dette viser seg å være et godt alternativ. En avgjørelse om renseanlegg på Tofte vil følge kommunenes beslutningsprosesser og saksgangen i relevante instanser.
