Prosjektet mellom Hemsil og Glitre er et rehabiliteringsprosjekt der all infrastruktur skal byttes ut. Ledningsnettet som er fra det eldste i Gol kommune. Strekket er et komplekst prosjekt med mange kummer og rehabilitering av både vann og avløp. Rørstrekket går langs riksvei 7 og håndterer vann og avløp for hele Gol sentrum som gjør at det er flere ting å ta hensyn til. Gangveier har blitt lagt om og trafikken har blitt sikret. Prosjektet blirgjennomført i flere delstrekk hvorav del 1 Hemsil 2 nå er under utvikling.
Kort sesong
– Sommersesongen her er ganske kort, det blir fort vinter og sen vår, derfor deles prosjektet inn i flere deler. Kommunen skal arbeide med dette over 3-4 år, hvor delstrekning 2 er planlagt gjennomført i løpet av 2025, forteller Elin Tangen, virksomhetsleder VA i Gol kommune.
Målet er å få ned driftsutgifter og vannlekkasjer, separere felleskummer, og sikre en stabil og pålitelig forsyning til både næring og husstander i Gol sentrum.
– Vi ønsket også å få ryddet i, og redusert antall kummer. Å ha løsninger i kum er en utfordring, spesielt på vinterstid. Derfor flytter vi blant annet trykkøkere, stengeventiler, vannmålere og trykktransmittere inn i en felles bygning. På denne måten får vi et mer moderne anlegg med bedre oversikt og sikker drift for abonnementene, forteller Tangen.

Drifta viktig
Driftsavdelingen sitter på erfaringer som er viktig å ha med seg i valg av løsninger, derfor har de vært tett på i prosessen. Driftsavdelingen har vært med fra første stund, fra man lagde behovsbeskrivelsen, til man gikk over i forprosjekt og detaljprosjektering.
– Anleggene skal jo gjerne driftes i 50 til 100 år. Gode stengemuligheter og enkel håndtering under drift og vedlikehold er særlig viktig. Det er viktig at de er med hele veien og kommer med sine innspill basert på deres praktiske erfaringer, slik at vi får fanget opp alle viktige momenter så tidlig som mulig. Vi har også brukt data fra driftskontroll, særlig fra pumpestasjoner og trykkøkere. I tillegg har vi sett på data fra tidligere prosjekterte anlegg for å legge et godt grunnlag i planleggingen av dette anlegget, forteller Elin.
Provisorisk
Når hovedledningene byttes ut, krever det provisoriske løsninger for både vann og avløp under det pågående arbeidet for å opprettholde den daglige driften. Men også for å sikre god beredskap om noe skulle oppstå. God planlegging har vært viktig for å sikre god forsyningssikkerhet i anleggsperioden. – Vi planla godt for den provisoriske forsyningen i prosjekteringsfasen, sammen med både interne og eksterne aktører, sier Elin.

– Det å legge en provisorisk vannforsyning har vært krevende, både i forbindelse med planlegging og utvikling av beredskapsplan. Vi har planlagt godt, og lagt to ledninger, slik at vi har en sikkerhet i det. I tillegg er det usikkerhetsmomenter i å skulle koble om den provisoriske vannforsyningen, hvor kommunen i en periode kun forsyner fra høydebassengene, fortsetter hun.
Utfordringer
Noen utfordringer støter man på underveis, det er alltid forskjell på teori og praksis. Så det å være løsningsorientert og kunne løse ting i grøfta når ting oppstår, har vært kjempeviktig.
– Godt samarbeid er derfor alfa omega. Vi har hatt løsningsorienterte aktører med oss hele veien, sier Elin.
Nils Petter Ødegård, Distriktsansvarlig sør VA-teknikk, gategods og bygg & anlegg i Ulefos, trekker også frem samarbeidet mellom Gol kommune, Øynebråten Anleggsmaskin og Brødrene Dahl. – God planlegging og en felles evne til å finne løsninger har bidratt til en smidig og effektiv prosess, forteller han.
For fremtiden
– Vi legger i utgangspunktet for at det skal vare i de neste 100 år. Mange av vurderingene vi har tatt knyttet til bærekraft og levetid, er også en del av VA-normen, som vi har felles med resten av kommunene i Hallingdal, forteller Elin.
– Det nye ledningsnettet vil gi en større forsyningssikkerhet til abonnementene i Gol sentrum. Det er viktig for oss å holde fornyelsestakten oppe. Vi har også store ambisjoner om å vokse, så nye VA-anlegg må ivareta kommunens fremtidige behov, avslutter hun.
Nils Petter Ødegaard, distriktsansvarlig sør VA-teknikk, gategods og bygg & anlegg i Ulefos, forteller at Ulefos sammen med Brødrene Dahl avdeling Gol, har levert følgende til delstrekk 1, Hemsil 2:
Løsflenser
Ulefos FLEX sluseventiler i DN250 og DN300
UltraGrip skjøtemuffer i DN200 og DN300
Tilbakeslagsventil DN250
PE-krager
Flensemuffe
Kilde: Ulefos.