Rekordstore pumper til Frevar

En sentral komponent i renseanlegget er de tre skruepumpene, som veier 22 tonn hver, og som er de lengste som er levert i Europa. Rekordlengden ble bestemt av det tekniske kravet om at avløpsvannet skulle heves 12 meter for å unngå å bygge en ekstra pumpestasjon.

0

I november installerte Torell Pumps sammen med produsenten Spaans Babcock tre skruepumper ved Fredrikstads renseanlegg. Skruene er 23 meter lange og tåler en løftehøyde på 12 meter. Fordelen med løsningen er at man slipper du å bygge en ekstra pumpestasjon.

Installasjonen ble utført av Torells serviceteknikere fra Sverige, en servicetekniker fra Spaans i Nederland og Andreas Løvås, Torells representant i Norge.

En skruepumpe eller Arkimedes’ skrue er en foretrukket løsning ved mange renseanlegg. Den totusenårgamle patenten regnes som fenomenal effektiv og pålitelig, og pumper råvann uhindret, selv når den inneholder partikler og rusk.

– Markedets beste skruepumper er utviklet og bygget av nederlandske Spaans Babcock, som har installert over 30 000 enheter over hele verden. Pumpene deres er preget av maksimal driftssikkerhet, minimale vedlikeholdskrav og lang levetid, sier Andreas Løvås til VANytt.

Pumpene skal forsyne det nye renseanlegget på Øra med spillvann. Anlegget er en av Fredrikstads største investeringer noensinne og har høye ambisjoner når det gjelder miljø- og klimamål.

Hovedformålet med anlegget er å etterkomme myndighetenes krav, som dreier seg om å bedre miljøet i Oslofjorden, som i dag er under økende press på grunn av en voksende befolkning med økte mengder avløpsvann som resultat.

Ved å gjøre dette kan Fredrikstad også bidra til FNs verdensmål, særlig mål 14 om å bruke hav og marine miljøer på en ansvarlig måte for en bærekraftig utvikling. Anlegget skal rense avløpsvannet for fosfor og partikler og redusere nitrogen med 85 prosent. Sistnevnte for å motvirke skadelig algeoppblomstring.

Renseanlegget vil være tilnærmet selvforsynt med energi takket være solcellepaneler på taket, energigjenvinning og biogassproduksjon. Dette skal redusere karbondioksidutslipp og på sikt gjøre hele anlegget karbondioksid negativt.

Anlegget er planlagt startet opp i april 2026.