Umeå Eco Industrial Park Illustrasjon: Norrslam

Fullskala brenning av avløpsslam

Selskapet Norrslam AB planlegger å etablere et avløpsslamforbrenningsanlegg ved Umeå Eco Industripark. Dette er første gang det er gjort i full skala i Sverige. Det skal brukes monoforbrenning og asken skal deponeres.

0

Det felleseide selskapet Norrslam AB planlegger å etablere et avløpsslamforbrenningsanlegg ved Umeå Øko Industripark. Dette er første gang det er gjort i full skala i Sverige og Afry har fått i oppdrag å gjennomføre de innledende undersøkelsene, skriver selskapet i en pressemelding. Afrys oppdrag innebærer å gjennomføre de innledende undersøkelsene, som inkluderer å sikre at potensielle risikoer identifiseres og håndteres på et tidlig stadium av prosjektet.

– Gjennom Norrslam, og Sveriges første monoforbrenningsanlegg, oppfyller vi miljøkrav samtidig som vi sirkulerer ressurser. I utviklingsarbeidet er vi glade for nå å ha gjennomført anskaffelsen og ser frem til å bruke Afrys kompetanse i prosjektet, sier Jörgen Bergqvist, prosjektleder for Norrslam, i en pressemelding.

Slammet resirkuleres gjennom monoforbrenning og asken skal deponeres. Dette gjøres for å unngå å tilføre tungmetaller og skadelige mikroforurensninger til det økologiske kretsløpet. Energien som frigjøres ved forbrenning skal brukes til å produsere strøm og fjernvarme.

En del av den sirkulære ressursgjenvinningsprosessen er å resirkulere biprodukter fra forbrenningsaske, spesielt fosfor, som reduserer avhengigheten av begrensede ressurser og spiller en avgjørende rolle i den grønne omstillingen for en bærekraftig fremtid.

– Vi er stolte av å bidra med vår kompetanse til dette banebrytende prosjektet. Ved å kombinere utprøvd teknologi med innovative løsninger, muliggjør vi sirkulær resirkulering av avløpsslam hvor ressurser returneres til kretsløpet på en trygg og bærekraftig måte. Dette er et viktig skritt mot en mer ressurseffektiv og sirkulær fremtid, sier Robert Kronblad, Head of Thermal and Renewables i Afry, Sverige.

Norrslam er et samarbeidsprosjekt støttet av EU-midler, som involverer Umeå Energi og de kommunale selskapene Vakin (eid av kommunene Umeå, Vindeln og Nordmaling) og Miva (eid av Örnsköldsvik kommune).

Innenfor Umeå Eco industripark i Dåva pågår det flere spennende initiativer for langsiktige bærekraftige løsninger. Et delprosjekt, ledet av Vakin, undersøker nå betingelsene for sirkulær vannforvaltning som en del av områdets industrielle symbiose.

Industriell virksomhet bruker store mengder kjøle- og prosessvann, mens industrien også genererer avløpsvann og oppvarmet vann. Håndtering krever store mengder ferskvann, energi og kjemikalier. Tradisjonelt sett har hver industrivirksomhet styrt vannforbruket sitt separat, noe som nå tas tak i i Umeå Eco Industrial Park. Prosjektet Circular Water, som startet i januar 2025, vil i løpet av våren undersøke forutsetningene for smartere systemtenkning rundt sirkulær vannforvaltning i Umeå Eco Industrial Park. Målet er både økonomiske og miljømessige fordeler.

– Vannbruk er en viktig del av å skape en velfungerende industriell symbiose innenfor industriparken, sier Jörgen Bergqvist, delprosjektleder, Vakin. Som en aktiv samfunnsaktør er det spennende å bidra med kompetanse innen bærekraftig vannforsyning.

I et første trinn gjennomføres en forstudie for å kartlegge forholdene. Det skal være ferdig i juni og er viktig for det videre arbeidet. Til syvende og sist har prosjektet som mål å skape sirkulær vannhåndtering i industriparken, som inkluderer teknisk vann, industrielt avløpsvann, kjølevann og overvann, slik at virksomhetene effektivt kan håndtere vannhåndteringen sin sammen. Dette krever blant annet koordinering av infrastruktur, en tydelig ansvarsfordeling og nye forretningsmodeller. Nøkkelen til sirkulære løsninger i Umeå Eco Industrial Park er samarbeid mellom ulike aktører for både å muliggjøre nyetableringer og skape miljøfordeler, sier Nina Rismalm, overordnet prosjektleder i Umeå kommune.