Foto: GK Norge.

Bruker regnvann til toalettspyling

Stjørdal helsehus har i fire år brukt regnvann i 94 WC-sisterner, og man har dermed spart inntil ca 80 % av det årlige vannforbruket.  Regnvann kan også til utvendig vanning samt til vasking av fasade, utemøbler, fliser, platting, bil og sykler.  Prosjektet ble levert av Veidekke og GK Norge som samspillsentreprise og har oppnådd Breaam klasse «Very good».

0

Stjørdal kommune har tatt grønne grep under bygging av Stjørdal Helsehus som nå har vært i drift i fire år. Foruten å ha installeret solceller og kan vise til svært gode resultater på grønne egenskaper under bygging har man også installert systemer for vannfangst. Etter å ha fått kjørt inn gjenvinningsanlegget for regnvann har man i to av driftsårene oppnådd å kunne redusere vannbehovet med nesten 80 prosent.

– Å gjenbruke regnvann er bærekraftig og gir en god miljøprofil. Man snakker om en kvalitet av kortreist vann som ikke belaster kommunens vannledninger. Ved å benyttet denne ressursen, kan man oppnå Breeam-poeng, og siden kommunale overvannsledninger har dårlig kapasitet vil man med vannfangst og gjenbruk avlaste overvannsnettet, sier Stian Klette, senior prosjektutvikler hos GK Norge.

Da man skulle bygge løsningen fantes det få referanseanlegg vedr. gjenbruk av regnvann i Norge, men det er et kjent faktum at man ikke trenger drikkevannskvalitet til f.eks. utvendig vanning, vasking av byggfasade, utemøbler, fliser, platting, bil og sykler. Den store gevinsten i Stjørdal ligger imidlertid i å bruke regnvann til WC-sisterner. Det er 94 stk. toaletter i bygget. I dag brukes det gjenvunnede vannet kun til WC.

– Siden flere av brukerne i Stjørdal Helsehus er demente kan det være en risiko for at vannet blir benyttet til feil formål, derfor besluttet man å unngå å benytte regnvann til innvendig vanning av planter i Orangeriene gjennom kraner som kan åpnes. Siden gjenvunnet vann kun har mekanisk rensing kan det åpenbart ikke benyttes vannet til drikkevann, siden vannet kan inneholde fugleavføring, insekter, jord og støv, forklarer Klette.

I Stjørdal er for tiden kommunale priser for vann/avløp pr.m3 (2024) kr. 41,5,- inkl. mva. Eksempelvis sparte dermed man i år 2022 ca. 860m3 nettvann. Dette utgjør en årlig innsparing på kr. 36.000,- inkl. mva.

Som ved mange andre lignende prosjekter var det et krav om å fordrøye overvann, dermed lå allerede en del gravekostnader inn i prosjektet. I tillegg benyttet man seg av eksisterende fordrøyningsløsning som man bygget på med tre nye lagertanker for vann. I tillegg til utvendig magasin var nødvendige tekniske komponenter pumper, hydroforanlegg etc. og egne rørføringer til sisterner inn i bygget.

Oppsamlet regnvann pumpes inn til teknisk rom. Vannet pumpes videre mot et hydroforanlegg som holder stabilt trykk ut i rørkretsen og som videre forsyner vann til WC-sisterner. Det er installert vannmålere for å kunne dokumentere forbruk. Nettvanns-backup erstatter regnvann når utvendig magasinering eventuelt skulle gå tørr.

Estimert nedbetalingstid på bruk av overvann vil avhenge av den totale nedbørsmengden, forbruk og kommunens priser for vann/avløp. I tilfellet Stjørdal Helsehus regner man i overkant av 20 år.

Prosjektet ble levert av Veidekke og GK Norge som samspillsentreprise og inneholdt dessuten installasjon av solcelle anlegg. Helsehuset ble levert til en kostnad under budsjett og til avtalt tid. Man oppnådde også Breeam klasse “Very good”.