Mange kommuner er inne i hektisk planlegging av sin framtidige VA infrastruktur, men i hvilken grad man har tid eller penger til å gjør gode valg er usikkert. Kommunene er nemlig i mange tilfeller under press fra Statsforvalterne om å oppgradere renseanlegg, samtidig som man sliter med å finansiere rørfornying. Mange steder er nemlig pengene brukt opp i løpet av årets første måneder. Det kan også virke som om kommunene har begynt å bremse investeringene, noe som kan skyldes lokalpolitiske baktanker. Enkelte politikere kan frykte at avgiftene på vann og avløp kan skape valgskred.
Uformelt forum
Til å diskutere og lufte utfordringer innen VA-bransjen er det nylig etablert et uformelt forum av bransjefolk, som samles hver 3. måned. Gruppa har foreløpig fått navnet Teknikk Gruppa, men har som mål å drøfte alle typer utfordringer som VA-Norge har i fanget. Nylig hadde man et møte hos Oslo VAV og hadde besøk av Sjur Tveite på Vannsenteret og stortingsrepresentant Anne Kristine Lindestad for åpent å diskutere aktuelle problemstillinger.
Skrapte kasser
Det kom tydelig fram under diskusjonen at mange kommuner har bunnskrapte kasser og er i ferd med å bremse på investeringene. En konsekvens av dette er at rørfornying og da særlig separering av overvann ikke fortsetter i et nødvendig tempo. Dette ble sett på som bekymringsverdig, all den tid separering av overvann faktisk har en rekke nedstrøms fordeler. Får man overvannet ut av systemene vil det være en rekke langsiktige besparelser. Det vil redusere mengden fortynnet spillvann som må pumpes, noe som ofte skjer i flere etapper, og det vil redusere behovet for dimensjoner og energibruk på pumpetasjoner, samt at rør og renseanlegg nedstrøms kan bygges slankere. Jo flere rensetrinn man er i ferd med å planlegge for, desto mer er det å hente på å få overvann ut av systemet.
Lønnsomt
I mange tilfeller vil faktisk separering være en lønnsom investering, ser man dette i en horisont på f.eks. 10 år. Derfor er det en bekymring at kommunene ikke har mulighet til å finansiere tiltak som går over flere år, dette var det enighet om. Gruppa støttet dermed forslaget som ligger på bordet om at kommunene skal kunne ha inntil 10 års investeringsrammer.
Prosjektering
Det er et stort behov for projekteringstjenester innen VA, og det er ofte vanlig praksis at man setter bort prosjektering til konsulenter. I enkelte tilfeller, og særlig når det er snakk om fornyelse av kummer bør kommunene kunne gjøre dette på en enklere måte, enten at man overlater til entreprenør å levere tegninger eller at kommunen hiver seg rundt og tegner selv. Dette kan bidra til raskere gjennomføring og reduserte kostnader, med mere midler til andre formål.
Kompetanse
Behovet for kompetanse ble også tatt for seg, og det kan virke som om politikere, som er satt til å treffe beslutninger og sette rammevilkår trenger mer opplæring og innsikt i faglige forhold. Å kunne sette seg inn i problematikken og gjøre gode vedtak krever innsikt og kompetanse, enten det er på riksplanet eller i lokalpolitikken. I enkelte små kommuner vil også ansvaret for å treffe gode investeringer henge på svært få fagfolk, dette vekker bekymring, og spørsmålet om det ikke bør være krav om interkommunalt samarbeid om f.eks. lekkasjesøking mm ble også reist.
Fykeskommune
I forbindelse med rørfornying er det ikke uvanlig at kommunen av økonomiske årsaker velger å gjøre dette i samme pakke som fornyelse av veier og sykkelstier. Imidlertid henger slike prosjekter også på at riksveiene i samme grad fornyes, der det er naturlig at sentrale rørforbindelser går langs disse. Her kom det fram at man generelt føler at Fylkeskommunene ikke er framoverlente nok og bidrar konstruktivt for en rasjonell koordinering og gjennomføring. Resultatet kan bli at dette gjøres i kostbare etapper, rykk og napp, noe som fører til dobbelt arbeid istedet for at man gjør seg ferdig når maskiner og ressurser likevel er på plass.
Grønt?
I gruppa hersker det en positiv innstilling til en grønn omstilling til elektrisk drevne maskiner i anlegg, men hvis dette fører til vesentlig økte kostnader og at investeringstakten dermed går ned er det fare for at et lite grønt grep gjør det umulig å ta de store grepene i infrastruktur saom haster mest, som for eksempel separering av overvann.
Neste møte i gruppa kommer til å finne sted i Vannsenteret, dette er å regne som et forberedelsesmøte, siden man skal på Stortinget i november etter valget for å treffe politikere.
Teknikk Gruppen
Lillestrøm kommune / Maria Langnes
Drammen kommune / Svein Erik Kjeksrud
Tønsberg kommune / Odd Segerstrøm
Rørentreprenøren / Per Anders Kindberg
Aktiv Rørteknikk / Kim Karlsen
Prosjektil / Roger Nilsen
Isachsen Entreprenør / Bent Åsli
Avk Norge / Martin Rud
Pipelife / Jan Kenneth Bartolo
Fon Anlegg / Emilie Nilsen
Oslo Kommune VAV / Morten Larsen