– Det går utover nattesøvnen, det går utover den psykiske helsa.
Det sier Filip Tombre, leder i Schjølberg & Tombre as, et anleggsgartnerfirma på Ingeberg ved Hamar med 23 ansatte.
Antallet lover og forskrifter i anleggsbransjen har økt dramatisk de siste årene.
I 2019 var det 800. Nå er tallet over 16.600, hvorav 11.000 er lokale forskrifter, ifølge tall fra Maskinentreprenørenes Forbund (MEF).
Bare i fjor kom det mer enn 1600 nye lover og forskrifter, og Tombre sliter med å følge opp.
Dokumentasjonskrav og våkenetter
Tombre sier han ikke klarer å håndheve alle reglene godt nok. Det blir mange våkenetter hvor han grubler over framtida og egen motivasjon.
Han bruker mye tid på å holde oversikt over alt utstyr firmaet eier og bruker.
Tombre forstår behovet for sikkerhet, men synes det blir mye unødvendig pirk når alt kjemisk utstyr må dokumenteres i sikkerhetsdatablad – også håndsåpa.
-Da er det noe som har gått gærent i svingene, syns jeg. For alle nordmenn bruker håndsåpe. Jeg har ikke hørt ennå om noen som har drukket seg i hjel på håndsåpe.
Tombre bruker også mye tid på kravene til opplæring. Ved innkjøp av ny maskin må alle ansatte kurses, selv om de kjenner maskintypen godt fra før.
Firmaet har for eksempel flere stensager av ulike merker, og opplæring må dokumenteres for hver enkelt sag og ansatt.
Og hvis de kjøper en sag til av et nytt merke, så må de ta opplæring på nytt. Sånn er det med alt verktøy de bruker og kjøper.
Tombre peker også på andre regler som oppleves som meningsløse blant håndverkerne. Shorts er forbudt, selv på varme sommerdager, og vernesko må brukes til enhver tid, også når man kjører bil.
MEF: -Ødeleggende for bransjen
Leiv Peter Blakstad, regionleder Øst i MEF, er sterkt bekymret for at regelveldet er ødeleggende for anleggsbransjen.
Han mener særlig små og mellomstore bedrifter sliter med å følge opp kravene.
– Det kveler de som ønsker å starte opp. Nå trenger du administrasjon fra dag én. Det har du ikke, og da har du ikke noen mulighet for å starte heller.
Blakstad påpeker at Norge er avhengig av rekruttering til en aktiv anleggsbransje. Blant annet er det gjerne lokale firma og gravemaskinførere som rykker ut under flom og ras.

Lokale regler skaper trøbbel
Alt anleggsarbeid som skjer over bakken følger nasjonale TEK-standarder. Men for arbeid under bakken gjelder lokale regler, noe som skaper mange utfordringer for firma som jobber på tvers av kommunegrenser.
Nå ønsker MEF nasjonale standarder og et sentralt register for dokumentasjon.
– Bedriftene sitter og regner på anbud hver dag. De samme vedleggene skal leveres til forskjellige byggeiere. En sentral database være et enklere sted å både lagre og hente ut nødvendig dokumentasjon.
Politikere vil rydde opp
– Det er nødvendig å ha noen reguleringer i denne bransjen, men målet er at vi ikke skal ha flere regler og forskrifter enn det som er nødvendig.
Statssekretær Vegard Grøslie Wennesland i Fiskeri og næringsdepartementet sier han ikke har de samme høye tallene som MEF.
– Jeg synes det tallet høres mye ut, og det understreker bare poenget om at
vi som politikere må hele tiden legge til rette for at bedrifter kan drive med det de er best på, verdiskaping, skape, levere varer og tjenester, skape arbeidsplasser.
Anna Molberg fra Innlandet Høyre foreslår en «Kuttkommisjon» for å rydde opp i regelverket.
– Det har gått inflasjon i antall lover og regler som vi vedtar i Stortinget.
Vedtakene forplanter seg i etater, direktorat, departement og tilsyn som skal tolke og utdype reglene, og da mister politikerne kontrollen, sier Molberg.
Også Tor André Johnsen, Innlandet Frp ønsker opprydding.
–Det kan ikke være sånn så småbedrifter og mellomstore bedrifter ikke klarer å overleve på grunn av skjemaveldet.
For Filip Tombre haster det. Han ser ikke for seg å stå lenge med den store belastningen.
– Hvis det fortsetter slik, så har ikke jeg i hode til det. Jeg har ikke kapasitet. Kanskje jeg må finne meg en byråkratjobb og kontrollere andre. For det blir jeg flink til.
Kilde: NRK Hege Michelsen– Journalist
Saken oppsummert:
• Antallet lover og forskrifter i anleggsbransjen har økt fra 800 i 2019 til over 16.600 i dag, noe som skaper store utfordringer for små og mellomstore bedrifter.
• Filip Tombre, leder i et anleggsgartnerfirma, sliter med å følge opp kravene og opplever at regelverket går utover både nattesøvn og motivasjon.
• Dokumentasjonskrav, opplæringsregler og lokale forskrifter oppleves som unødvendig byråkratiske og tidkrevende.
• Lokale regler for arbeid under bakken skaper ekstra utfordringer for firma som opererer på tvers av kommunegrenser.
• Maskinentreprenørenes Forbund (MEF) mener regelverket er ødeleggende for bransjen og etterlyser blant annet nasjonale standarder og et sentralt dokumentasjonsregister.
• Politikere fra Høyre og Frp foreslår tiltak som en «Kuttkommisjon» for å redusere regelverket og gjøre det enklere for småbedrifter å overleve.
Oppsummeringen er laget av en KI-tjeneste fra OpenAI. Innholdet er kvalitetssikret av NRKs journalister før publisering.