I Fuglevik-prosjektet skal Pams Integral BioZinalium -rør i dimensjon DN700 legges fra pumpestasjon til renseanlegg.

Avløpsledning i duktilt støpejern

Der ikke-strekkfaste rørtyper ville krevd betongklosser for forankring, kan de strekkfaste skjøtene på duktile rør alene ta opp kreftene fra retningsendringer og trykkvariasjoner. Det betyr mindre graving, færre og lettere løfteoperasjoner – og raskere fremdrift.

0

Movar oppgraderer avløpsrenseanlegget i Fuglevik for å møte strengere utslippskrav og økt kapasitetsbehov, og har valgt strekkfast duktilt støpejern til den trykksatte avløpsledningen inn mot renseanlegget. Det er kun delen inne på renseanlegget som bygges nå, ledningen videre til sjøkanten er ute i et tilbud i markedet nå.

Strekkfast

Duktile støpejernsrør med strekkfaste skjøter er en velprøvet og utbredt løsning for vannledninger, men brukes ikke så ofte til avløp. I Fuglevik-prosjektet skal Pams Integral BioZinalium -rør i dimensjon DN700 legges fra pumpestasjon til renseanlegg. Det legges rundt 100 meter med støpejernsledning inne på tomten til renseanlegget. Videre er det planlagt å bruke støpejernsledning fra tomtegrensen og ned til sjøkanten. Fra tomtegrensen til sjøkanten er det omtrent 350 meter. 

Integral BioZinalium-rørene fra Pam er  innvendig belagt med aluminatsement  som er spesielt utviklet for korrosjonsbeskyttelse av avløpsrør. 

– Det er viktig i avløpssammenheng, hvor rørgassangrep – spesielt hydrogensulfid – kan være en utfordring over tid. Det sier teknisk sjef Ole Jakob Bjerke i SG Pam Norge. 

Resistens

Rørene har utvendig beskyttelse av BioZinalium, som er en sink/aluminium/kobber-legering med et dekklag av rød Aquacoat (akrylmaling). Innvendig har rørene aluminatsement med lav friksjon og god kjemisk resistens. 

– Dette er en fordel med hensyn til selvrensing av ledningen, samt i forhold til slitasje. Rørmaterialets  mekaniske styrke gjør at de tåler både indre trykk og ytre belastninger svært godt, sier Bjerke. 

Der ikke-strekkfaste rørtyper ville krevd betongklosser for forankring, kan de strekkfaste skjøtene på duktile rør alene ta opp kreftene fra retningsendringer og trykkvariasjoner. Det betyr mindre graving, færre og lettere løfteoperasjoner – og raskere fremdrift.

Enklere

– Som entreprenør ser vi fordelen med færre forankringer og enklere montasje. Vi følger utviklingen av strekkfaste duktile rør med interesse for å samle erfaring til fremtidige prosjekter, sier prosjektleder Lars Næshagen hos Park & Anlegg, en regional entreprenør som har lang erfaring med rørlegging i krevende terreng og som utfører grunnarbeid og rørlegging inne på tomten til Fuglevik RA.

Fuglevik renseanlegg i Moss kommune behandler i dag avløpsvann fra rundt 50 000 personekvivalenter, eller tilsvarer 4,8 til 5,0 millioner kubikkmeter årlig. Anlegget har vært i drift siden 1993, og oppgraderes nå for å møte strengere miljøkrav.

Etapper

Prosjektleder Atle Finstad i Cowi forklarer valget med fordelene strekkfaste mufferør gir på korte strekk, noe som kommer særlig godt til sin rett her: Mange trange veier i et felt med fritidsboliger. Med strekkfaste mufferør kan det graves korte grøfteseksjoner, sier Finstad. 

– Strekkfaste mufferør fungerer utmerket på korte strekk som dette. Vi kan jobbe med åpen grøft i korte lengder om gangen, noe som reduserer behovet for å stenge veier. De strekkfaste skjøtene gjør også at vi unngår omfattende betongforankringer og tunge løfteoperasjoner, sier Finstad.

Opprinnelig var traseen prosjektert gjennom et felt med kvikkleire. Dette ble endret fra forprosjekt til gjennomføring, og prosjektet unngår nå dette feltet.