Renseanlegget fra Klaro har fått plass i et tidligere lagerbygg.

Verdens nordligste kloakkrenseanlegg

Kings Bay har brukt tilsammen 12 mill. på miljøtiltak i Ny-Ålesund siden 2013. Til å rense verdens nordligste avløpsvann valgte man nylig å installere Klaro renseanlegg i kompakt containerløsning.

0

Dermed er det slutt på utslipp til Kongsfjorden, som dessuten  brukes som marint laboratorium med fintfølende utstyr.
– Selv om det er relativt små utslipp, handler det om prinsipper, forteller Ole Øiseth, administrerende direktør i Kings Bay AS til Svalbardposten.
Kloakken har tidligere gått rett på sjøen.

10 kubikk i døgnet
Det var avdelingsdirektør Thorunn Bakke fra Eierskapsavdelingen i Nærings- ­og fiskeridepartementet som nylig erklærte verdens nordligste kloakkren­seanlegg for åpnet.
– For et forskersamfunn er et slikt anlegg riktig og viktig, sa hun.
Anlegget har kostet om lag 1,5 millioner kroner og har en kapasitet på 10.000 liter i døgnet. Kings Bay er et firma som er sørger for infrastruktur for forskere og annet personell fra store deler av verden. Aktivite­ten varierer etter årstidene, og for tiden er det 123 men­nesker i Ny-Ålesund.


Klaros daglig leder Bjørn Stiansen i samtale med kunden, representert ved leder for King’s Bay Ole Øiseth 

Svinger mye
I slutten av september er sesongen på hell og folketallet faller fram til det øker i mars neste år.
På det meste kan 200 men­nesker bo her, og det er også denne kapasiteten i anlegget er dimensjonert for. Et eget renseanlegg har lenge vært et tema, og blir det nødvendig kan anlegget bygges ut, forteller  Øiseth.
Med unntak av et mindre og eldre anlegg ved den polske fors­kningsstasjonen i Hornsund, er dette det første kloakkren­seanlegget på Svalbard i norsk regi. Og det er definitivt det nordligste.

[bildel]2015/39/6i8061v91[/bildel]
Vel utført: Driftssjef Hallgeir Reitan og rørlegger Eivind Aasen kan konstatere at anlegget fungerer.
 
Slam og kompost
Anlegget er basert på samme renseprinsipp som alle Klaro anlegg, men er bygget inn i container for effektiv transport og enkel montasje.
– Det er spennende å ha et anlegg så langt nord,  sier Bjørn Stiansen, som har agenturet for Klarn renseanlegg i Skandina­via til VAnytt.
I Norge i fjor leverte Klaro 2.000 renseanlegg i Norge forøvrig.
– Det er klart at det er litt mer utfordrende her oppe på grunn av kulden, men vi har isolert bra. Det som er spesielt her er at vi har laget et slamsystem, hvor vi kan pumpe ut slam og lage kompost direkte, sier han.  Selve renseanlegget står i en container, men får diskret plassering inne i det gamle jernlageret.

Mer kloakk
Mens Kings Bay har tatt ansvar flommer kloakken ennå fra Longyearbyen. I Longyearbyens lokalstyres årsrapport om avløpsutslipp 2014 står følgende:  Det ble i 2014 pumpet ut totalt 176801 m3 avløpsvann fra PA08 (Hovedutslipp Sjøskrenten) og ut i Adventfjorden.)
– Basert på resipientundersøkelser og anbefalinger fra Akvaplan NIVA og SWECO konkluderes det med at avløpet fra Longyearbyen bør renses før utslippet går ut i Adventfjorden. Det er også viktig å stoppe forurensning ved kilden, dvs at utslipp av kjemikalier og miljøgifter ikke må slippes i avløpet. Vi erfarer at det er behov for å spre kunnskap om dette hos virksomheter og i befolkningen generelt, sier miljøvernsjef Guri Tveito ved Sysselmannens kontor til VAnytt.