Linda Malm Schmidt, Frogn kommune tar i denne artikkelen for seg utskiftingstakten av vannmålere.

Utskifting av gamle vannmålere

Fagartikkel

0

I denne artikkelen har jeg tatt for meg kommunene Drammen, Moss, Ås og Frogn. Kommunene benytter i tillegg forskjellige typer vannmålere. 

Hvordan står det til med utskifting av gamle vannmålere i kommune Norge?

Jeg har tidligere arbeidet i Drammen kommune og Moss kommune og de har allerede innarbeidet rutiner for utskifting av gamle vannmålere.
Årsaken til at eldre vannmålere bør skiftes ut er at målenøyaktigheten vanligvis synker med årene.
Målet for Drammen kommune har vært å skifte ut vannmålerne hvert 8 år. Hvert år skiftes ca 1200 vannmålere. Fra 2007 er det installert vannmålere med volumetrisk måleprinsipp (ringstempelmålere) som har en antatt lengre ”levetid”. Kommunen vil begynne med stikkprøvetesting av disse målere etter ca 10 års utsettingstid for å bedømme nødvendig utskiftingsfrekvens for slike.  Fordelen med å benytte ringstempelmålere er at de har et meget lavt startpunkt, noe som gjør de vel egnet til å registrere veldig lavt forbruk og rennende toalett m.m. De kan installeres i nesten alle montasjeposisjoner og har lengre utsettingstid enn tradisjonelle vingehjulsmålere.

Moss
Moss kommune skifter ut vannmålere hvert 8. år. Hvert år skifter de ut mellom 800-900 vannmålere.  Moss kommune har startet med å installere fjernavleste vannmålere. Fjernavleste vannmålere trenger ikke skiftes ut så ofte (hvert 15 år). Ofte er vannmålere utilgjengelige og vanskelig plassert, noe som gjør vannmåleravlesning vanskelig. De fjernavleste vannmålerne sender ut måledata digitalt og gir brukeren selv mulighet til å lese av forbruket. De kan monteres i enkeltstående hus, blokker, borettslag, kontorer, skoler, fabrikker, hytter, fritidshus og utleieboliger etc.

Frogn
I 2014 skiftet Frogn kommune ut ca. 140 vannmålere fra 1989 (husholdningsvannmålere og næringsmålere). Frogn kommune benytter vingehjulsmålere (hastighetsmålere).  Fordeler med vingehjulsmålere er at de kan leveres både som kaldtvanns- og varmtvannsmålere. Dette har vært den mest vanlige vannmålertypen som har vært mest benyttet som husvannmåler.
Det ble i 2004 bestemt at alle abonnenter i Ås kommune skulle ha vannmålere. Pga. nøyaktighet og utskiftingsfrekvens installeres det kun vannmålere med volumetrisk måleprinsipp (ringstempelmålere), nøyaktighetsklasse C. Målerne skal skiftes ut hvert 15 år.

Fremdriftsplan for utskifting av gamle vannmålere for Frogn og Ås kommune
Som et ledd i kvalitetssikringen har Frogn kommune og Ås kommune nå satt i gang prosessen med utskifting av gamle vannmålere. Frogn kommune har som mål å skifte ut 200 gamle vannmålere i året og Ås kommune har som mål å skifte ut 100 vannmålere i året de første 2-3 årene og deretter 300 vannmålere i året.

Bakgrunn: 
Vann- og avløpsgebyrer som abonnentene betaler er alltid basert på forbruk. Forbruket blir enten målt i vannmåler eller det blir stipulert med basis i bruksarealet i boligen. Hvis eiendommer blir fakturert for stipulert forbruk basert på boligstørrelse så tas det altså ikke hensyn til antall personer i boligenheten. 
For å betale forbruk etter korrekt mengde forbrukt vann er det derfor hensiktsmessig å installere vannmåler. Kommunene kan ikke tjene penger på vann- og avløpsgebyr slik at det de tar inn, skal kun dekke drift, vedlikehold og investeringer, inklusive renter og avdrag.  

I en artikkel i Smaalenene den 30.04.09 informerte Eidsberg kommune at de skulle skifte ut ca. 1000 (disse vannmålerne var da mellom 25-30 år eller mer) gamle vannmålere. I denne artikkelen ble det informert om at mange kommuner bytter vannmålere hvert 10 år.


Litt fakta om andre kommuner:
Drammen kommune:
Antall innbyggere: 66 0000 (pr. 01.01.14)
Totalt antall vannmålere: 20 100
Antall vannmålere eldre enn 10 år: 300

Frogn kommune
Antall innbyggere: ca. 15 000 innbyggere
Totalt antall vannmålere: 4994
Antall vannmålere eldre enn 10 år: 3533

Moss kommune
Antall innbyggere: 30 988 innbyggere (pr 01.01.12)
Totalt antall vannmålere: ca. 7000

Ås kommune
Antall innbyggere: 18 163 (pr. 01.07.14)
Totalt antall vannmålere: 5421
Antall vannmålere eldre enn 10 år: 3426

Artikkelen har tidligere stått på trykk i Norsk Vann Bulletin.