Historisk tørke gir rasjonering av vann i California

Brunsvidde gressplener. Dusjing på rekordtid. Forbud mot spyling av gult i toalettet. En alvorlig tørke har rammet California tungt, og delstaten går inn i en periode med hard rasjonering av vannet.

0

Vannforbruket må kuttes med 25 % av 2013 nivået i følge et nytt vedtak av guvernør Jerry Brown. Det betyr at både virksomheter, myndigheter og privatpersoner i enda høyere grad enn før må spare på vannet.

– Vi har slutat vattna gräset och vi tvättar bara med helt full maskin”, forteller Annika Granholm Törnqvist, som er digital sjef i  avisen San Francisco Chronicle og bor i Sausolito, nord for San Francisco, til TT via e-post til den svenske avisen Dagens Nyheter.

– Och vi spolar mindre i toaletterna. Instruktionerna är: ‘när det är gult får det vara, när det är brunt ska det bort´.

Vannkrise
Avisen The Los Angeles Times har nylig laget en prisbelønt reportasjeserie om livet i Central Valley, dalen der tørken har rammet hardest. 
Det fortelles om smertelig tap av store avlinger med vindruer, sitrus og bomull, og en nødvendig omlegging av landbruket til mandeltrær. I Beverly Hills mister mange gartnere arbeid i takt med at hagene bli overlatt til å dø.

Selskaper som selger kunstgress har fått et eventyrlig oppsving.

Særlig grønne gressområder er blitt et ømtålig emne. Mange golfbaner får bare vannes to ganger i uka og guvernøren har besluttet at 4.6 millioner kvadratmeter med grøntområder må erstattes med en mer tørkebestandig landskapsakritektur.

KILDE: DN.SE