Premiere: Første gang kombinasjonskryss DN 400 ble vist fram var under Hallingtreff 2015, her i følge med Martin Rud hos AVK.

Nytt kombinasjonskryss i DN 400 for norske forhold

AVK har tatt fram et fleksibelt kombinasjonskryss i DN 400. Løsningen er laget for montering i kum, tar liten plass og kan enkelt påmonteres ventiler i ulike størrelser, uten overganger eller reduksjonsflens.

0
Kombikrysset er en videre utvikling av et velkjent produkt fra AVK. Det nye er selve dimensjonen DN400, som man er alene om å tilby. Målsettingen er det samme som før, en kompakt løsning, sikker forankring, enkel installasjon og full fleksibilitet.


– Denne modellen er konstruert for nettopp å ta minimalt med plass. I Norge plasserer vi slike kryss i kummer, og der er det begrenset med plass. Et viktig moment er selve forankringen av krysset, dette dreier seg om sikkerhet. Det er store krefter i sving når vann er under trykk, og sikkerhet er noe vi tar på største alvor, sier Per Ole Bakken, produktsjef vann hos AVK. 


Viktig bidragsyter: En av de som har vært med på å ta fram den nye modellen er produktsjef Per Ole Bakken hos AVK.

Første gang produktet ble vist fram var under Hallingtreff på Geilo nylig. 
– Vi har fått god respons på produktet, som dekker alle behov som stilles til et DN 400 kombikryss, sier Bakken til VAnytt.

 
Unik fleksibel design
Senterdelen har DN 400 fullt gjennomløp. Direkte på de fire utgangene kan det monteres ventil i DN 150 – DN 400. Dermed trenger man ingen flenseoverganger eller reduksjonsflenser, og det spares både tid og penger. 
– Senterlinjen og byggelengden på kombikrysset vil være uendret, uansett hvilken dimensjon du velger på ventilene, påpeker Bakken.
Ventilene koples til senterdelen med en todelt brakett som sikres med to bolter. Dette gir en rask og pålitelig installasjon. Ventilene kan demonteres med hjelp av standard verktøy, og løftes vertikalt rett opp fra enheten. Dette gir mulighet for ettermontering av ventiler med andre dimensjoner.
 
Smart og enkel kobling
Selve koblingen er et todelt klammer i duktilt støpejern, i samme design som den berømte Victaulic-koplingen. En profilert pakning i EPDM-gummi sikrer at ventilene enkelt kan skiftes ut, uten spesialverktøy. Et hengsel innstøpt i ventilen/senterdelen forenkler monteringen. Dette sikrer at ventilen alltid kommer i riktig posisjon mens pakningen og klammer settes på. Alle ventiler er utstyrt med uttak for serviceventiler. Krysset har ingen ubeskyttede gjenger i det duktile jernet, noe som gir en optimal korrosjonsbeskyttelse.
Serviceventilen er montert på et messingadapter med 1″ innvendig gjenge. På denne monteres AVK kule/bakkekran med hjelp av en tilpasset koplingsdel.
 
Sikkerhet i kum
-Krysset møter nye og strengere krav om ‘’Sikkerhet i kummene’’.  Innfestingsørene er montert på selve senterdelen, og er dimensjonert for å tilfredsstille disse kravene, sier Bakken. Selve plasseringen sikrer at forankringen av kombikrysset forblir upåvirket av om enkelte rørtilkoplinger fjernes under trykk. Dette gir en optimal sikkerhet for driftspersonell som foretar arbeider i kummen.
Armaturet har et DN 400 blindlokk på toppen av senterdelen.  Denne har en DN100 flenseuttak i senter. Dette er tiltenkt montering av brannventil, men kan også benyttes til andre formål. 
– I tillegg kan man enkelt koble av hele det blindlokket på toppen av senterdelen, dette gir tilgang for innleggelse av renseplugg, innføring av TV-kamera eller utførelse av andre serviceoppdrag, sier Bakken.
Ytterligere informasjon finnes her.