Koordinerer tilbakemeldinger: Gjertrud Eid hos Norsk Vann ønsker innspill på hvordan service på minirenseanlegg skal rapporteres.

Arbeider for felles mal innen kontroll av minirenseanlegg

Det er krav om årlig rapport på minirenseanlegg fra leverandør til kommune. Det er i dag opp til den enkelte kommune og sette krav til rapportering. Avløp Norge og Norsk Vann vil utvikle en standard mal.

0

Det er krav om at det skal sendes en årlig rapport om service på minirenseanlegg fra leverandør til kommunen.

Det er imidlertid ikke gitt noen føringer for hva en slik rapport skal inneholde. Det er dermed opp til den enkelte kommune og sette krav til hva rapporteringen skal omfatte. Avløp Norge og Norsk Vann ønsker å komme fram til en standard for hvilke data som skal rapporteres, og man har kommet fram til et forslag og man ønsker tilbakemelding på. Frist for tilbakemelding er 25. mars  i år.

Bedre data
Kommunen trenger bedre data for å avgjøre om anlegget fungerer etter hensikten og i samsvar med utslippstillatelsen. Leverandørene har behov for effektivitet og større forutsigbarhet i rapporteringen, slik at de slipper ulike krav til data i de ulike kommunene. Målet er å enes om hvilke data som skal inngå i årlig rapportering fra leverandør til kommune. Vi vil jobbe for å få sentrale myndigheter til å ta dette i bruk i sitt veiledningsmateriell til kommunene.  For de anleggene som ikke fungerer på service foreslås det å sende inn en utvidet rapportering.

ABC
Arbeidet er en del av Norsk Vanns prosjekt «ABC informasjonsmateriell for VA i spredt bebyggelse» og ble prioritert av styringsgruppa i dette prosjektet allerede ved oppstart i 2013. I tillegg har man fått innspill til dette arbeidet fra vannområdet PURA. Vannområdene Haldenvassdraget, Morsa, Øyeren og Glomma sør har jobbet med dette temaet sammen med Avløp Norge og tabellen i vedlegget er en videreføring av det gode arbeidet som er gjort der.

Det legges opp til at den enkelte leverandør og den enkelte kommune forholder seg til de datasystemene de har i dag. Dette gjelder også de vannområdene som samler inn data fra sine kommuner. Dataene utveksles ved hjelp av csv-filer, som de fleste databaser kan eksportere/importere.
For ytterligere informasjon kontakt Norsk Vann ved Gjertrud Eid.