To kamret porsjonsrensing: Noe av forklaringen på den gode renseeffekten er prosjonsvis rensing, her gjennomskåret figur av anlegget.

Klaro E først ute med å bestå «hyttetesten»

Biologiske minirenseanlegg kan godt ligge i dvale i flere uker uten at det går ut over renseeffekten. Ny test viser at denne type anlegg kan henge med selv når belastningen går fra null til hundre.

0

Klaro renseanlegg har nylig latt gjennomføre en test av sitt Klaro E anlegg hos det tyske PIA instituttet, som er en akkreditert test-laboratorium for minirenseanlegg.
– Vi er svært tilfreds med at Klaro E anlegget har bestått stress-testen. Dette viser at det også er grønt lys for bruk av Klaro E på hytter, sier sier Bjørn Stiansen, daglig leder ved Klaro Rensenlegg til VAnytt.

Periodisk
Det har i lang tid rådet skepsis til å godkjenne bruk av biologiske renseanlegg til hytter i enkelte kommuner. Dette fordi man har gått ut fra at levende systemer trenger tid på å «geare opp» når belastningen har vært lav og så øker.
– For å få harde fakta på bordet har vi latt PIA instituttet i Aachen teste Klaro E gjennom 24 uker under et typisk hytte-regime. Nå har vi fått resultatene og de er meget tilfredsstillende, sier Stiansen.
Den gjennomførte stresstesten av rensanlegget foregår ved at anlegget settes på en berg-og-dalbane av belastning av spillvann av en bestemt standard, samtidig med at renseeffekten måles.


Klaro E

Tre uker uten
I testen som Klaro E har vært gjennom etterlignes typiske situasjoner som forekommer på en hytte, der anlegget kan stå flere uker uten tilførsel av næring, for så å bli belastet langt over den normerte mengden. Dette foregår med ulike tidsrom i mange uker, helt til full dokumentasjon er gitt.
– Først trodde vi det var nødvendig å installere en enhet som gir anlegget tilførsel av næring. Det har vist seg å ikke være nødvendig. Det er vi meget tilfreds med, sier Stiansen.

Rapporten vil bli oversatt til norsk og vil bli lagt ved som dokumentasjon for de som søker om utslippstillatelse hos en kommune med Klaro E.
– Biologiske anlegg er basert på naturmetoden, vi har lenge hatt tro på at naturen er den beste problemløseren, nå har vi det dokumentert, sier Stiansen.