Annonsørinnhold

VAnytt Brandstory er et annonseprodukt produsert etter gjeldende retningslinjer

SMÅ KOMMUNER MED STOR REKORD: Øykommunene Averøy og Aure er ikke store, men har norgesrekord i rørfornying. I løpet av noen få dager ble til sammen fire stikkrenner under fylkesvei fornyet med strømpeforinger som målte hele to meter i diameter. Det er det største som noen gang er montert i Norge med denne metoden.

Gode råd om ledningsfornyelse trenger ikke være dyre

Liten kommune? Små budsjetter? Lite erfaring med gravefrie løsninger? Å tenke smart fornyelse av vann og avløp er ikke forbeholdt store byer og kommuner med store prosjekteringsbudsjetter. Kunnskap og råd om gravefri ledningsrenovering er tilgjengelig for alle som vil lære.

Norsk ledningsnett er i kritisk forfall. Til tross for at «alle» er enige om at fornyelsestakten på vann- og avløpsnettet må opp, går det fortsatt tregt i norske kommuner. Hvor sitter egentlig proppen?

NoDig øker farten på fornyelse
Det sier seg selv at å grave opp alle elendige ledninger er en håpløs oppgave. Grøftefri ledningsrenovering, eller NoDig, som det også kalles, er derfor en teknologi som er godt egnet til å få opp fornyelsestakten.

Med NoDig-metoder kan eksisterende ledninger fornyes innvendig og nye rør kan etableres med minimal inngripen i miljø og infrastruktur. NoDig-metoder har dessuten normalt en raskere gjennomføringstid enn tradisjonell graving. Ved å ta ulike gravefrie metoder i bruk, vil mange kommuner og ledningseiere kunne oppleve at fornyelsestakten øker.

Like aktuelt for små kommuner
Etter hvert som flere kommuner har fått øynene opp for de mange fordelene ved å minimere graving, har NoDig-metoder blitt mer vanlig i ledningsfornyelse og etablering av nye ledninger. NoDig-løsninger er ikke reserveløsninger – de er fullverdige løsninger, og skal etter lov om offentlige anskaffelser vurderes som alternativer i starten av et nytt prosjekt.

Det er betegnende at det er store kommuner og de største byene som benytter seg mest av gravefrie løsninger hittil, men metodene og fordelene er minst like aktuelle for mindre kommuner og kommuner i grisgrendte strøk.

Mangler kunnskap
Kunnskap om grøftefri ledningsrenovering er en kritisk faktor for å få opp fornyelsestakten på vann- og avløpsnettet, men fortsatt er det mange kommuner som har liten eller ingen erfaring med grøftefri rørlegging.

Det er også en utfordring mange steder å få tak i ingeniører som kan prosjektere og ha oppfølging av NoDig-prosjekter. Den gode nyheten er at kunnskap om gravefri ledningsfornyelse er lett tilgjengelig!

Litteratur om NoDig
Norsk Vann gav i 2016 ut rapporten «Smart ledningsfornyelse – bruk av NoDig-metoder» med mål om å øke nysgjerrigheten og senke terskelen for å ta i bruk metodene i norske kommuner.

Også vi i Olimb har, i samarbeid med dyktige fagpersoner fra rådgivende selskaper og andre entreprenører, utarbeidet en gratis «lærebok» som skal gjøre det enklere for bestillere å vurdere ulike metoder, produkter og løsninger som finnes innen NoDig. Boken kan lastes ned som PDF på olimb.no/abc-bestill

Deler gjerne kunnskap med ledningseiere
Som entreprenør og innovatør innen NoDig-faget i mer enn 50 år, har vi i Olimb opparbeidet oss en betydelig kompetanse og erfaring når det gjelder gravefrie løsninger. Denne kunnskapen deler vi gjerne med ledningseiere som ønsker å lære mer om mulighetene. Hos oss er det lav terskel for å ta kontakt og spørre om det man måtte lure på, smått eller stort, rundt rørfornyelse.

Spør vår ekspert om rørfornying med strømpeforing
Rørfornying med strømpeforing er en 100 % NoDig-metode for innvendig fornying i ledninger. Strømpen føres inn i eksisterende ledning og herdes mot rørvegg. Installasjon skjer via kummer eller innvendig fra hus.

Strømperenovering er en av de mest brukte metodene innen NoDig. Den kan brukes på alle typer rør, men er mest vanlig i fornyelse av spillvannsledninger, overvannsledninger, avløp fellesledninger, stikkledninger og innvendige rør i bygg.

Vår ekspert Svein Rune Myhre i Olimb Rørfornying AS svarer gjerne på spørsmål om strømperenovering og andre metoder innen rørfornying.

e-post: svein.myhre@olimb.no
telefon: 913 61 736

Se også olimb.no/rorfornying

OM OLIMB:

  • Etablert i 1957
  • Spesialist på fornying av rør (Olimb Rørfornying AS) og etablering av nye rør (Olimb Anlegg AS) med ingen eller minimal inngripen i grunn eller bygninger
  • Utfører rørfornying og NoDig-oppdrag for både offentlige og private ledningseieren
  • Hovedkontor i Råde, Østfold. Avdelinger i Bergen, Trondheim og Grenland

Mer informasjon: olimb.no

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com