Slagentangen kan bli framtidens plassering or et interkommunalt renseanlegg i Vestfold, men dette har ikke blitt sett på som interessant nok for Movar.

Movar-leder strippes for ansvar

I Vestby kommune er de nye politikerne i kommunen i ferd med å frata ordfører Tom Anders Ludvigsen (Ap) en rekke verv og ansvarsroller. Dette skjer etter lang tids tap av tillitt og ønske om en ny kurs i kommunen. Tom Anders Ludvigsen er også leder for representantskapet i Movar.

0

Det var en gang da Arbeiderpartiet hadde rent flertall og dermed første og siste ordet i alt og ett i de gamle industribyene øst i Viken. Nå har den ene bastionen etter den andre falt, og turen er tydeligvis kommet til Tom Anders Ludvigsen i Vestby kommune, for tiden leder for representantskapet i Movar, som er under press fra velforeninger og politikere i Moss.

Det forventes at Ludvigsens rolle i Movar også vil komme i søkelyset, men om det er tidsnok til å snu Movars reise mot milliardsluket er usikkert.
– Vi vil gi ham mer fritid, sier Knut Toftner (Bygdelista) om endringen av rollen til Vestbys ordfører til Vestby avis.

Første endring kom 7. november, i et interkommunalt selskap. Åshild Fagerjord (H) ble stemt inn, Ludvigsen ut. Nå er Vestby eneste Follo-kommune uten ordføreren i representantskapet i Krise- og incestsenteret.
– Stort flertall har ikke tillit til ordfører, og da er det veldig rart om han skal uttrykke vårt syn, uttaler Toftner til samme avis.

Han sikter til oktobermøtet. Da ga flertallet, 18 av 27 politikere, klart uttrykk for at de mener Ludvigsen er uskikket som ordfører. Om han er skikket til å være leder for Movar er dermed også et spørsmål som mange stiller seg. Ludvigsen valgte likevel å bli sittende som ordfører, til tross for at et klart politisk flertall vil fjerne ham. Ludvigsen kan bli fratatt ansvar og få kutt i lønn og oppgaver. En naturlig konsekvens av den politiske situasjonen, mener det nye flertallet.
– Han vil få dårligere betalt og mindre å gjøre, sier Kenneth Steen (Frp).

En ordfører skal lede formannskap- og kommunestyremøter og representere kommunen i ulike settinger, for eksempel når kommunale tilbud blir offisielt åpnet. På tross av at en ordfører svært sjelden har kompetanse innen et bestemt felt er det tradisjon at ordførere er med i styrer, råd og utvalg. Ludvigsen har i tillegg verv i flere representantskaper, deriblant MovarVikus, Oslo-regionens IPRØstfold avfallssortering og Øst 110-sentral IKS. Han sitter også i generalforsamlingen til Ytre Oslofjord.
– En del utvalg trenger ikke ordfører å sitte i, og vi skal hjelpe ham så han slipper å stri med det, sier Toftner som antyder at man vil be om nyvalg i februar.

I 2008 fikk Movar pålegg om sekundærrensing av alt avløp fra de fire kommunene Moss, Vestby, Våler og Råde. Movar har ennå ikke gjennomført dette pålegget, og opererer fortsatt med utslipp av primærrenset avløp fra sine renseanlegg.

En rekke utsettelser er den direkte årsaken til at Statsforvalter så strengt opprettholder fristen med ferdigstillelse av nytt nitrogenrenseanlegg i mosseregionen, hvor fristen satt 1. januar 2027. De fleste andre kommuner i og rundt Oslofjorden har ferdigstillelsesfrist til 2030/2031.